"In de ogen van menige zeventiende-eeuwer was de Hollandse raadpensionaris de leider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dat is niet zo'n vreemde gedachte. Holland was het machtigste gewest en in de praktijk bepaalde de Hollandse raadpensionaris daarom niet alleen de politiek in zijn eigen gewest, maar vaak ook die van de Staten-Generaal. Veel buitenlandse diplomaten en koningen dachten daarom dat de raadpensionaris in dienst was van de Republiek. Om beter te begrijpen wat het ietwat dubbelzinnige ambt van raadpensionaris inhield, vergelijkt Jaap de Haan het optreden van Johan van Oldenbarnevelt met dat van Johan de Witt en Gaspar Fagel. Hij onderscheidt hierin een ambtelijke, een uitvoerende, een politieke en een representatieve functie. Ook de eerste minister in Spanje, Engeland, Frankrijk, Zweden en Brandenburg - de evenknie van de raadpensionaris - oefende deze vier functies uit. De Hollandse raadpensionaris kan daarom worden beschouwd als de eerste minister van de Republiek." - UitgeversinformatieHistorische en analytische beschouwing van het ambt van Hollandse raadpensionaris in de zeventiende eeuw, met aandacht voor de ambtelijke, uitvoerende, politieke en representatieve functies van deze rol. Met illustraties en portretten.
Vertaling van het laatste, onvoltooid gebleven werk van Baruch de Spinoza (1632-1677) over zijn staatsleer, voorzien van een uitgebreide inleiding.
Monografie over de rampzalige gebeurtenissen uit 1672, toen de gebroeders De Witt werden vermoord en Willem III de macht verwierf als stadhouder en kapitein-generaal van de Republiek der Verenigde Provincien.
Geschiedenis en achtergronden van het conflict tussen prins Maurits (1567-1625) en landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619).
Het ontstaan van en de (politieke) ontwikkelingen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1515-1648) worden belicht. Informatie, tekstbronnen en opdrachten ter voorbereiding van het schriftelijk eindexamen havo en vwo (2015-2018). Met veel kleine zwart-witillustraties. Vanaf ca. 16 jaar.
Bloemlezing uit 17e-eeuwse Nederlandse schotschriften.
Achtergronden van de succesvolle diplomatie van raadspensionaris Johan de Witt en de door hem aangestelde ambassadeurs ten tijde van de Noordse Oorlog (1655-1660).
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.