Slavernijverhaal over de Surinaamse plantage De Dageraad, bakermat van Waldi Nods (Sonny Boy).
Vroeger was het heel gewoon om mensen als slaaf te gebruiken. Ze moesten vaak hard werken en kregen slecht te eten. Lees hoe ook Nederland meedeed aan de slavenhandel en of er tegenwoordig ook nog slavernij is. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.
"'Staat en slavernij' laat zien hoe de Nederlandse staat en haar voorlopers betrokken waren bij het koloniale slavernijverleden. Het beschrijft hoe verschillende betrokkenen, zoals slaafgemaakten, bestuurders en ondernemers in de metropool en in de gekoloniseerde samenlevingen, hiermee omgingen. Aan de hand van actuele kwesties bespreken ruim dertig auteurs de doorwerkingen van het slavernijverleden, slavernij als systeem in de negentiende en twintigste eeuw, de omvang ervan wereldwijd en de vorming van belangen bij slavernij en kolonialisme sinds de zestiende eeuw. 'Staat en slavernij' roept de huidige vertegenwoordigers van de Nederlandse staat in het herdenkingsjaar 2023 op om ruimte te maken voor voortgaande dialoog en de mogelijkheid van herstel."---uitgeverStudie over het Nederlandse koloniale slavernijverleden en hoe dit doorwerkte in actuele kwesties als slavernij als systeem en de omvang ervan wereldwijd.
Verhandeling over de geschiedenis van de slavernij, met aandacht voor de drijfveren van voorstanders en abolitionisten, de weg naar de afschaffing en de mogelijkheden om hedendaagse slavernij te bestrijden. Met afbeeldingen.
Geintegreerde benadering van het denken over slavernij vanaf de oudheid en de redenen om de slavernij af te schaffen
Feiten over de geschiedenis van de Sinterklaas-traditie en de herkomst van Zwarte Piet, met een kritische beschouwing over de vermeende samenhang met racisme en het slavernijverleden.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.