Timothy Snyder schetst in De weg naar onvrijheid de contouren van een nieuwe wereldorde. Na de val van de Muur kwam de Koude Oorlog in 1990 definitief ten einde. Over de hele linie werd er geloofd dat de liberale democratie wereldwijd zou zegevieren. Dat bleek echter misplaatst te zijn. Met de ontwikkeling van een politiek systeem waarin fascistische ideeën gebruikt worden om de macht van de rijken te bestendigen heeft Vladimir Poetin het autoritarisme in Rusland teruggebracht. De opkomst van het populisme, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump hebben de kwetsbaarheid van de westerse samenleving en de wankele fundamenten van de democratie genadeloos blootgelegd. In De weg naar onvrijheid onderzoekt Snyder de bedreigingen voor onze democratie en analyseert hij de oorzaken ervan. Hij laat zien hoe we de kernwaarden van onze manier van leven beter kunnen begrijpen en hij biedt verheldering in deze tijd van grote onzekerheid. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieAnalyse van de huidige politieke verhoudingen tussen Rusland en het Westen, waar de denkwijzen veel op elkaar gaan lijken en de democratie gevaar loopt.
Beschouwing van het klassieke liberalisme, met een verdediging van een liberalisme voor de eenentwintigste eeuw.
Pleidooi om in een democratie naast of zelfs in plaats van verkiezingen een systeem van loting in te voeren.
Analyse van de onderbelichte rol die de 17e-eeuwse piraterij rondom Madagaskar heeft gespeeld in de geschiedenis van het ontstaan van democratische bestuursvormen, waarbij de auteur het idee weerlegt dat deze principes hun oorsprong hebben in het Europese Verlichtingsdenken van de 18e eeuw.
Filosofische beschouwing over democratie als een onvoltooid project dat steeds in ontwikkeling is.
Verhandeling waarin inzicht wordt geboden hoe de democratie beter gedijt in een multiculturele samenleving.
Verhandeling over de democratie als rechtsstaat, de wijze waarop we ons als burgers verhouden tot die rechtsstaat, onze manier van democratisch samenleven en ieders persoonlijk functioneren binnen een democratie.
Filosofische beschouwing van het publieke domein in het licht van nieuwe media en de crisis in de democratie.
Beschouwing van de werking van de Europese Unie en of de aanpak tijdens verscheidene crises democratisch was. Met politieke cartoons.
Beschouwing op het fenomeen democratie, en een pleidooi voor een levendige democratische cultuur die recht doet aan fricties en tegenstellingen.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.