''Jij hebt voor de Duitsers gewerkt", kregen velen bij thuiskomst te horen, nadat ze tijdens de oorlog gedwongen waren om te werken in nazi-Duitsland. Sommigen maakten zware bombardementen mee en stonden doodsangsten uit in de schuilkelders. Terug in Nederland moesten ze concluderen dat ze toch beter hun mond konden houden over wat ze hadden meegemaakt. Meer dan 500.000 Nederlandse mannen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog voor nazi-Duitsland. Ondanks dit aanzienlijke aantal is hierover opvallend weinig bekend. De Arbeitseinsatz komt nauwelijks aan bod in de Nederlandse herinneringscultuur, wat door velen als pijnlijk wordt ervaren. De mannen kwamen terug uit "het land van de vijand" met de meest uiteenlopende ervaringen. De een had ondervoed zware graafwerkzaamheden moeten verrichten in de vrieskou en sprak over "werken als een slaaf". Een ander memoreerde dat hij het "voor geen goud had willen missen". Welke herinneringen gaven de mannen door en waarover zwegen zij liever? Renske Krimp-Schraven sprak tientallen tewerkgestelden en las honderden dagboeken en memoires. In 'Tewerkgesteld' brengt ze de ervaringen met de Arbeitseinsatz tot leven en maakt ze duidelijk hoe de Nederlandse samenleving en de mannen zelf na de oorlog met deze pijnlijke geschiedenis zijn omgegaan.'' - uitgeversinformatieHerinneringen van mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's tewerkgesteld waren, met aandacht voor hun ervaringen tijdens de dwangarbeid en hoe de Nederlandse samenleving en zijzelf met deze geschiedenis omgingen. Met illustraties.
Memoires van een Nederlandse man (1923) die tijdens de Tweede Wereldoorlog op negentienjarige leeftijd werd tewerkgesteld in Duitsland.
Belevenissen van een christelijke jongeman, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in Duitsland werd ingezet.
Het relaas van een opgepakte onderduiker die tjdens de Tweede Wereldoorlog o.a. in Polen voor de Waffen-SS moest werken.
Dagboekaantekeningen van een Nederlandse dwangarbeider, die tijdens de Tweede Wereldoorlog moest werken in een accufabriek in Hannover.
Relaas van een orthodox-protestantse jongeman, die in de laatste oorlogsjaren in Duitsland werd tewerkgesteld.
De ervaringen van een Nederlandse dwangarbeider in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Documenten en herinneringen van mannen en jongens, onder andere zo'n 120 Zeeuwen, die gedurende de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in de Hasagfabriek in Leipzig werden ingezet.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.