"In het beruchte Rampjaar 1672 hielden tientallen kilometers onder water gezet polderland het Franse leger van Zonnekoning Lodewijk XIV buiten de grenzen van Holland. Het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie wordt volgend jaar gevierd in de vestingsteden en plattelandsgemeenten in het voormalige liniegebied. In Het Oude Hollandse Waterlinie Boek wordt in ca. 250 verhalen een beeld geschetst van de bijna anderhalve eeuw waarin de Oude Hollandse Waterlinie dienst deed als grensverdediging van Holland. Van de chaotische ontstaansgeschiedenis, de militaire tegenslagen en successen tijdens de oorlog met Frankrijk tot de grootscheepse naoorlogse modernisering die Naarden, Schoonhoven en Gorinchem hun nog altijd herkenbare vorm gaf. In de verhalen komen naast de bekende prins Willem III van Oranje, raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter ook vele minder bekende personen en plaatsen aan bod; van de predikant van Waverveen en boeren uit Stolwijk tot de secretaris van Woerden".---uitgeverHistorisch overzicht in woord en beeld van de Oude Hollandse Waterlinie, waarvan de aanleg in 1672 begon.
Geschiedkundig overzicht in woord en beeld.
Uitleg over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het oude systeem van landsverdediging uit de 19e en 20e eeuw. Met schetsmatige kleurentekeningen. Vanaf ca. 12 jaar.
Geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vanaf de mobilisatie van het Nederlandse leger in 1939 tot de opheffing in de jaren vijftig, mede aan de hand van verhalen van militairen en andere direct betrokkenen.
Historische studie over de plannen, het politiek gekrakeel en de maatschappelijke gebeurtenissen rond de stelling 'Oostfront Vesting Holland' tijdens de mobilisatieperiode in 1939 en de meidagen van 1940.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.