SAMENVATTING: "Van waterschaarste en bodemdaling tot regentuinen en hoogwaterboerderijen. Eeuwenlang ontworstelde Nederland zich met succes aan het overvloedige water. Er werden dijken gebouwd, waterkeringen aangelegd en land op het water veroverd. Nu kampt Nederland met langdurige droogteperioden. De bodem verzilt en verdroogt, ondanks dat er ook perioden van extreme neerslag zijn. Hoe kan dat? En vooral: hoe lossen we het op? In Nederland Droogteland reist milieujournalist René Didde langs droge beken en dorre landschappen, verdiept zich in vele onderzoeken en spreekt met bezorgde én vooruitziende experts. Wat zijn de oorzaken van verdroging en verzilting? Wat zijn de effecten op de natuur? Wat merkt de douchende burger? Hoe worstelen de landbouw, de scheepvaart en de industrie met de extreem lage waterstanden? Wat te doen met botsende belangen? En: hoe ziet het waterbeheer van de toekomst eruit in het veranderende klimaat? René Didde laat de kansen en mooie initiatieven in de strijd tegen de droogte zien en is optimistisch: Nederland vindt een nieuwe balans tussen nat en droog."Journalistiek onderzoek naar droogte in Nederland, de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen.
Hoe voorkomen we dat Nederland overstroomt? Hoe wordt een tunnel gebouwd? Intormatief boek over (water)bouw in Nederland, met uitleg over hoe viaducten, sluizen en bruggen gebouwd worden. Met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Waarschuwing voor de gevolgen van de stijgende zeespiegel aan de hand van het verhaal van ingenieur Johan van Veen, bedenker van het Deltaplan.
Verhandeling over het belang van gezond water, met aandacht voor de herkomst en kringloop van zoet water en de effecten van het Nederlandse waterbeleid en -gebruik op mens en natuur. Met foto's en infographics in kleur.
Verschillende aspecten van water in Nederland.
Informatie in woord en beeld over grote waterbouwkundige projecten die op basis van nieuwe inzichten in het waterbeheer ontworpen zijn en in de periode 1995-2050 in Nederland ter bescherming tegen overstromingen uitgevoerd en gepland zijn.
De ontwikkeling van steden aan het water in Nederland vanuit historisch, stedenbouwkundig en geografisch perspectief.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.