Solomon (11) woont op het platteland in Ethiopie?. Hij gaat met zijn grootvader te voet naar de hoofdstad. Daar aangekomen valt grootvader bewusteloos neer. Solomon rent zo snel mogelijk naar huis, wat grote gevolgen heeft. Vanaf ca. 9 jaar.
Een reis door vitale delen van Afrika vanuit de brandende vraag: maakt Afrika kans om, economisch gezien, het nieuwe Azie te worden?
"De Franse Ethio-grooveband Akalé Wubé (vrij vertaald "mijn schatje" of "mooie vrouw"; de de naam komt van een nummer van de legendarische Ethiopische saxofonist Getatchew Mekurya) sloeg voor dit album de handen ineen met de Ethiopische muzieklegende Girma Bèyènè. Bèyènè, die ondertussen rond de 80 moet zijn, beleefde hoogdagen als pianist, componist en arrangeur in het Addis van de jaren zestig van de vorige eeuw, maar ontvluchtte in 1981 de communistische dictatuur in zijn land om pas in 2008 vanuit de VS terug te keren en te ontdekken dat hij in Addis nog steeds niet vergeten was. Op "Mistakes On Purpose" wisselt Akalé Wubé af tussen soulvol en funky, bluesy, jazzy (o.a. het heerlijke bijna 10 minuten durende "Bèmèlkesh Aydèlem") en zelfs nijgend naar psychedelische funkrock, met steeds het parlando van Girma's stem als bindende factor, resulterend in een album dat je zo terugvoert naar het Ras Hotel (in de gouden jaren zestig de favoriete pleisterplaats van Bèyènè) in downtown Addis!" (Tim, Tropicalidad)
Weetjes, verhalen, legenden en gedichten over Ethiopië. Met foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 10 jaar.
"Muziek verbroedert. Dat werd weer eens bewezen tijdens The Nile Project in 2013, een samenwerkingsverband van 18 musici uit landen waar de Nijl doorheen stroomt: Oeganda, Ethiopië, Zuid-Soedan, Soedan en Egypte. Iedere musicus nam 2 stukken uit zijn vaderland mee en leerde die aan zijn medemuzikanten. Vervolgens speelden ze in duos, trios en grotere bezettingen, wat na vijf dagen resulteerde in een gezamenlijk optreden, gevolgd door dampende concerten in Caïro en Aswan. Dit zijn daar opnames van: een wervelend exposé van muziek uit Oost-Afrika, gespeeld op de krar (Ethiopische harp), ûd (Arabische luit), viool, saxofoon, fluit, gitaar, veel percussie en vooral veel (samen)zang. Een bijzonder fraaie mix waarbij de zo herkenbare Ethiopische, Egyptische en Soedanese stijlen elkaar omarmen en versmelten tot een amalgaam van muzikale verbondenheid. De muziek is opzwepend en bezwerend en toont een ongekende vitaliteit. Een omgangsvorm waar menig politicus lering uit kan trekken!" (Mattie Poels, MixedWorldMusic)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.