Studie over hoe in de 19e eeuw in Nederland een breed historisch besef ontstond.
Overzicht van de belangrijkste Nederlandse historici van de negentiende en twintigste eeuw, waarbij hun methoden en werk geplaatst worden in het geheel van de Nederlandse maatschappelijke en culturele ontwikkeling.
De veranderende beeldvorming over de vroegste Nederlandse geschiedenis rond 1800.
In de negentiende eeuw stond geschiedenis in hoog aanzien. Talloze geschiedbeoefenaars togen aan het werk om zo veel mogelijk historische kennis te vergaren en in te zetten tot nut van de natie, de regio of zelfs de eigen familie. Pieter Huistra volgt hun bezigheden in 'Bouwmeesters, zedenmeesters' op de voet: in kelders en op zolders als zij oude documenten zoeken, op akkers en in het veld als zij oude scherven vinden, maar ook in de collegezaal waar zij karakter bij hun studenten proberen aan te kweken. En zelfs in het strijdperk, waar ze hun eigen eer en die van historische figuren verdedigen. 'Bouwmeesters, zedenmeesters' toont in detail een wereld met een onstilbare honger naar nationale, regionale en lokale geschiedenis, met ambities om die geschiedenis in te zetten voor hogere doelen en met het verlangen om in direct contact te treden met het verleden.---Flaptekst uitgeverReconstructie van de wijze waarop in de negentiende eeuw een nieuw beeld ontstond van de Nederlandse geschiedenis.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.