Verkenning van de geschiedenis van het Nederlandse landschap aan de hand van historische landkaarten.
Overzicht van het veranderende beeld van Nederland aan de hand van oude kaarten vanaf de oudheid tot en met de Watersnoodramp van 1953.
"Kaarten: we kunnen ernaar blijven kijken. Vaak zijn het visuele kunstwerken en altijd weerspiegelen ze de tijdgeest. Kaarten vertellen verhalen en geven een beeld hoe gebieden zijn veranderd. Het Grote Kaartenboek toont een selectie van de mooiste en meest iconische kaarten uit de collectie van het Nationaal Archief. Met zeker 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek. Naast prachtig visueel kaartmateriaal diept dit boek ook de verhalen op achter de kaarten. Rondom de thema's Water, Grond, Rechtspraak, Militair, Navigatie en Overzee passeren verschillende soorten kaarten en vele bekende en onbekende kaartmakers de revue. Gastauteurs laten hun licht schijnen op elk van deze thema's. Het Grote Kaartenboek geeft ook een overzicht van alle kaartenarchieven in de collectie en is daarmee een nuttig handvat voor wie onderzoek wil doen of gebruik wil maken van deze rijke collectie."- Achterkant boek
Verslag van een speurtocht naar ongerepte woeste gronden in Nederland aan de hand van historisch kaartmateriaal.
Historisch overzicht in woord en beeld van de verhalen achter de kaarten, prenten, atlassen, globes en instrumenten uit de collectie van de Phoebus Foundation uit de periode 1500-1900.
Geschiedenis van de cartografie.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.