Beschouwing over creativiteit en kunstenaarschap, met een aansporing om de blik te verruimen en beter te leren creëren.
Een succesvol fotograaf ervaart in de eerste decennia van de 21e eeuw hoezeer vergankelijkheid en schone schijn zijn leven en kunst bepalen.
Korte biografiëen van kunstenaars en schrijvers die in de periode 1914-1918 vochten en sneuvelden aan het westelijk front.. - "28 juli 1914. De wereldbrand breekt uit. Duizenden jonge mannen worden opgeroepen om te gaan vechten, nog eens duizenden melden zich vrijwillig. Met goede moed en vol van heröische gedachten komen ze terecht in modderige, ijskoude loopgraven, bevolkt door ratten en vlooien. Als 'kanonnenvlees' sneuvelen ze een roemloze, zinloze dood. Hun namen vinden we op witte kruisen, ritmisch gerangschikt op de oorlogsbegraafplaatsen in de Westhoek van Vlaanderen en het Noorden van Frankrijk. Dannie ten Zweege richt in dit boek voor meer dan honderd mannen en een enkele vrouw een monument op. Ze reconstrueert het wel en wee van Europese kunstenaars-soldaten: van Rik Wouters en Alain Fournier tot Edmund Blunden, van Rupert Brooke en August Macke tot Joe English. Bekende beeldend kunstenaars en schrijvers, maar ook vele jonge mannen die nog maar aan het begin van hun kunstenaarscarri?ere stonden, haalt ze uit de vergetelheid. We maken kennis met hun werk en voelen de voortdurende spijt over zoveel talent, in de knop gebroken. 'Neem mijn jeugd, die stierf vandaag' toont een breed panorama van de kunstscene in Europa eind 19de, begin 20ste eeuw: van muziek tot beeldende kunst en literatuur. Een andere kijk op de Eerste Wereldoorlog, een verrassende kennismaking met zoveel onbekende kunst
Interviews uit de periode 1985-1992 met beeldend kunstenaars, schrijvers en enkele aan de kunst gelieerden.
Het bericht van het overlijden van een jeugdliefde heeft grote gevolgen voor een oudere beeldend kunstenaar.
Bibeb is pseud. van E.M. Laampe-Soutberg Eerder verschenen in Vrij Nederland.
Als een niet meer zo succesvolle beeldend kunstenaar blind wordt,bewandelt hij ongewone wegen om genezing te vinden.
Een kunstschilder verkoopt gedwongen een schilderij en komt zo terecht in een vriendelijk bordeel in Maastricht.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.