Filosofisch pleidooi voor een contemplatief leven, waarbij de auteur een kritisch gesprek aangaat met Hannah Arendts 'Vita activa' en reflecteert op de waarde die in de moderne maatschappij wordt gehecht aan een actief bestaan.
In zijn nieuwe essay 'De palliatieve maatschappij' werpt Byung-Chul Han een kritisch licht op onze hedendaagse maatschappij. Dit essay gaat over 'algofobie' - een alomtegenwoordige angst voor pijn. Aan conflicten en controversen, die tot pijnlijke gesprekken leiden, wordt in onze samenleving steeds minder ruimte geboden. Zelfs liefdespijn is iets waar we bang voor zijn. Ook de politiek is in de greep van dit fenomeen. Conformiteitsdwang en consensusdruk nemen de overhand. Met het oog hierop analyseert Han in dit essay ook de corona-epidemie. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk getint essay over de hedendaagse maatschappij waarin pijn in de breedste betekenis als angstaanjagend wordt ervaren en maatschappelijk vermeden wordt.
Geschiedenis van de menselijke obsessie met het overheersen van de natuur, met aandacht voor de negatieve gevolgen van deze overheersingsdrang voor de toekomst van de planeet. Met foto's en illustraties.
Filosofische analyse van de huidige samenleving waarin ieder wordt opgejaagd door maatschappelijke en persoonlijke verplichtingen.
Literair en filosofisch essay waarin de Vlaamse schrijver poogt de tijd waarin hij leeft in woorden te vatten, en duiding te geven aan hedendaagse verschuivingen op het gebied van onder meer politiek, klimaat en ideologie.
Bundel essays uit 1980 en 1983 van de Amerikaanse schrijfster (1933-2004) over de rol van ziekten als zondebok, als symbool van het kwaad in de wereld.
Kritische essays over de hedendaagse cultuur.
Analyse door de Duitse historicus en journalist van het historische scharnierpunt waarop wij ons volgens hem bevinden, die leidt tot een somber toekomstscenario.
Analyse van de achtergronden en denkbeelden van de woke-beweging voor diversiteit, inclusiviteit en respectvol taalgebruik.
Polemiek tegen politici en vertegenwoordigers van allerlei religieuze, seculiere en utopistische stromingen die door hun pogingen om de mens en de wereld te verbeteren, het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengen.
Cultuurkritische beschouwing over de groeiende seksuele ongelijkheid in de West-Europese samenleving.
Een dertigjarige informaticus beseft allengs gevangen te zitten in zichzelf en het levensdoel gemist te hebben.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.