Casestudies over de vervlochtenheid van het kolonialisme, de slavernij en de kerkgeschiedenis van Nederland. Met zwart-witfoto's en illustraties.
"Over het Nederlandse slavernijverleden bestaan honderden kilometers archief, maar zelden komen daarin de mannen, vrouwen en kinderen die gedwongen in slavernij leefden aan het woord. Op basis van soms niet meer dan een snipper archiefmateriaal weten Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning de dagelijkse realiteit van de Atlantische slavernij bloot te leggen. Zo lezen we over de gruwelen van de overtocht, de publieke veiling en het brandmerken, het dagelijks leven op de plantage en de positie van (vroed)vrouwen in de koloniale wereld. Ook volgen we de vaak frustrerende pogingen van slaafgemaakten om zich langs legale weg te bevrijden en de lotgevallen van hen die kozen voor vlucht of opstand. Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij geeft ons een nieuwe kijk op het slavernijverleden vanuit eeuwenlang verzwegen perspectieven." - UitgeverBespreking van het slavernijverleden van Nederland, waarbij het perspectief van slaafgemaakten centraal staat. Met kaarten.
Beschouwing over de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden in het heden, met een pleidooi voor het inbedden van zwarte perspectieven in een inclusieve geschiedschrijving.
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel en slavernij in de Nederlandse koloniën, met een weergave van de huidige debatten over dat verleden.
Overzicht van de slavernijgeschiedenis met aandacht voor het huidige debat over het koloniale en slavernijverleden van Nederland.
Historisch overzicht van het Nederlandse aandeel in de Transatlantische slavenhandel in de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.
Leer over de geschiedenis van de slavernij, van de 17e eeuw tot het heden, met specifieke aandacht voor de rol van Nederland. Met kleurenfoto's en -illustraties. Vanaf ca. 11 jaar.
Geschiedenis van de slavernij en de slavenhandel en de denkbeelden daarover vanaf de oudheid tot de afschaffing in de negentiende eeuw, waarbij de nadruk ligt op het Nederlandse aandeel hierin.
Geschiedenis van de Nederlandse betrokkenheid bij de slavenhandel en de slavernij vanaf de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.