39 resultaten
Sorteren op:
Gainde
CD

Gainde (1996)

Beschikbaar
Yande Codou Sene
Nederlands
Tribute to Ndiouga Dieng
CD

Tribute to Ndiouga Dieng (2017)

"Niet meer op gerekend, maar na tien jaar is er ineens een nieuwe van Orchestra Baobab. Een geweldig album van de legendarische West-Afrikaanse band, opgedragen aan de in november 2016 overleden zanger en medeoprichter Nidouga Dieng. De bandsamenstelling veranderde de afgelopen jaren ook door minder dramatische gebeurtenissen. Gitarist Barthelemy Attisso kreeg het te druk met zijn Togolese advocatenpraktijk. een enorme aanwinst is de uit zuid-Senegal afkomstige koraspeler Abdouleye Cissoko (het is voor het eerst dat Orchestra Baobab een koraspeler in de gelederen heeft). De ritmesectie bleef gelukkig onveranderd: Balla Sidibe (slagwerk), Charlie Nidiaye (bas) en Mountaga Koite (conga's). In deze samenstelling nam de groep in Dakar, wie weet ook een beetje dankzij producer Nick Gold (Buena Vista Social Club), een prachtig nieuw album op. Luister vooral naar "Natalia" en "Douga" en val opnieuw of voor het eerst voor de heerlijke, sprankelende muziek van dit wereldorkest." (Cees Bronsveld, Heaven; cijfer: 8,5)

Uitgeleend
Nederlands
22 strings
CD

22 strings (2015)

Uitgeleend
Seckou Keita
Nederlands
West-, Midden- en Oost-Afrika
Boek

West-, Midden- en Oost-Afrika (cop. 2011)

Geschiedenis, geografie, bevolking, economie en bezienswaardigheden van 25 landen in West-, Midden- en Oost-Afrika.

Uitgeleend
Martin Ballhaus
Nederlands
West Africa
Boek

West Africa (Sep 2017)

Uitgeleend
Anthony Ham
Engels
Africa rekk
CD

Africa rekk (2016)

"Na zijn korte carrière als minister van cultuur en toerisme concentreert de Senegalese superster zich weer helemaal op de muziek. Zijn 34ste studioalbum "Africa Rekk" ("Alleen Afrika") is opgedragen aan de Afrikaanse jongeren, die volgens N'Dour trots mogen zijn op hun continent en vertrouwen in de toekomst moeten hebben. Zijn al decennia beproefde formule om complexe Senegalese mbalax-ritmes te vereenvoudigen om een zo groot mogelijk internationaal publiek te bereiken, resulteert deze keer in 12 goed toegankelijke pan-Afrikaanse popsongs met een boodschap. Zo zingt hij over de tragische geschiedenis van het slaveneiland Gorée, roept hij op tot vergeving en adviseert hij jonge meisjes zich niet blind te staren op materiële zaken. Opvallend zijn de duetten met de Senegalees-Amerikaanse rapper Akon, de Congolese zanger Fally Ipupa en Spotless (Nigeria), die dit album een modern 'urban' geluid meegeven. Een sterke terugkeer van de Nachtegaal van Dakar." (Bas Springer, Lust For Life; 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Youssou N'Dour
Nederlands
1973-1980
CD

1973-1980 (2015)

Uitgeleend
Amara Touré
Nederlands
Suba
CD

Suba (2021)

Uitgeleend
Omar Sosa
Nederlands
Senegal 70
CD

Senegal 70 (2015)

"De Senegalese hoofdstad Dakar was in de jaren zeventig een bruisende havenstad met talloze clubs, waar tot het ochtendgloren gedanst werd. De populairste muziek was mbalax, Senegalese popmuziek die ontstond uit de kruisbestuiving van lokale ritmes, Cubaanse son, funk, jazz, rock en reggae. Deze gouden jaren gingen destijds geheel aan westerse oren voorbij maar herleven op deze compilatie op het voortreffelijke re-issuelabel Analog Africa. De selectie bevat onbekende parels van groepen als Fangool, King N'gom, Orchestre Laye Thiam en Orchestre Bawobab. Deze jonge Senegalese bands speelden opwindende dansmuziek, gedomineerd door heftig funkende gitaren, rammelende orgeltjes, scheurende saxofoons, rauwe zangers en knalharde slagen op de tama (kleine talking drum). Omdat de nachtclubs ook fungeerden als opnamestudio's laat de geluidskwaliteit te wensen over, maar dat doet niets af aan deze herwaardering van de begindagen van de Senegalese popmuziek." (Bas Springer, Lust For Life; 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Nederlands
The traveller
CD

The traveller (2016)

Uitgeleend
Baaba Maal
Nederlands
Aw sa yone Vol.2
CD

Aw sa yone Vol.2 (2015)

Uitgeleend
Nederlands
Balbalou
CD

Balbalou (2015)

"Cheikh Lô heeft ruim veertig jaar muziek in zijn dreadlocks zitten. Geboren in 1955 in de tweede stad van Burkina Faso, ondernam deze gepassioneerde Senegalees zijn eerste muzikale stappen als drummer van de groep Volta Jazz. Het ensemble, een van de beste in de post-onafhankelijkheid West-Afrika, speelde Cubaanse muziek, klassiekers uit Congo en ze schreven Creoolse stijl dansnummers. Vervolgens speelde Cheikh Lô een poos samen met Papa Wemba en zijn zoektocht, nu ook op gitaar, ging verder via funk en Jamaicaanse reggae, die hij mixte met Senegalese mbalax en Ghanese high-life. Op "Balbalou" gaat Cheikh Lô 'terug naar het belang van spiritualiteit, in een tijd dat haatdragende groepen zoals Boko Haram de Islam gijzelen en het leven van mensen bedreigen', zegt hij. Op het album staan geëngageerde samenwerkingen met o.a de Malinese zangeres Oumou Sangaré, jazztrompettist Ibrahim Maalouf, accordeonist Fixi, Jamaicaanse reggae zanger Winston McAnuff en de Braziliaanse zangeres Flavia Coelho." (Platomania)

Uitgeleend
Cheikh Lô
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.