Nine suites, seventy-one pieces on a 2 CD set. Released at the Southbank Centre Harmonium Day on October 11th 2008 on our Voix Celeste label, Anne Page plays on a variety of rare and beautiful sounding instruments in acoustically superb venues. "Laat u trouwens niet van de wijs brengen door de titel: 'orgue' betekende in het Frankrijk van de 19de eeuw toch in de eerste plaats harmonium; als men het over een kerkorgel had, sprak men van 'grand orgue'. Mijn eerste jaren orgel-les moest ik deze suites spelen, op een kerkorgel. En ik vond ze niet helemaal goed klinken. Toen ik ze op een frans drukwindharmonium hoorde, viel de stukken pas op hun plaats." (Jan Braakman, organist)
Was eind 2008 te gast bij Vrije Geluiden: "Dirk Luijmes profileert zich vooral als harmoniumspecialist en in dat opzicht is hij uniek. Met zijn Franse drukwindharmonium speelde hij o.m. in het Concertgebouw en de Musikverein in Wenen. Veel componisten schreven werk voor hem en internationaal is hij veelgevraagd musicus." "Longen en Tongen, zo heet de stichting die Luijmes bijstaat in zijn verkenningen van het harmonium, het orgelachtige huiskamerinstrument dat zijn klanken niet aan grote pijpen ontlukt, maar de lucht uit zijn blaasbalgen langs bescheiden tongwerkjes laat lopen. De bijnaam die het instrument heeft gekregen dankzij zijn bijdragen aan het protestants-christelijke huismuziekleven in Nederland - psalmenpomp - was voor Dirk Luijmes aanleiding tot positieve actie. Hij vroeg nieuwe, korte psalmcomposities aan o.a. Guus Janssen, Chiel Meijering en Roderik de Man. Die staan, samen met werk van Diepenbrock, Andriessen en Zagwijn, op deze CD. Soliste is sopraan Francine van der Heijden." (Volkskrant)
Luister-CD, januari 2002; Uitvoering & opname: 9 "Het harmonium is de afgelopen 50 jaar uit het vaderlandse muzieklandschap verdwenen. Met de opkomst van de TV en de neergang van het kerkbezoek verdween de psalmenpomp uit de Nederlandse huiskamer. Dirk Luijmes presenteert hier zijn visie op een andere kant van het instrument: als vehikel voor serieuze composities en níet voor de bundel van Johannes de Heer. Argeloos denk je hier een accordeon te horen, wat niet gek is: het gaat hier om een Frans harmonium van Victor Mustel uit 1901. Dit instrument reageert net als de accordeon op de hoeveelheid druk die er op de luchtstroom wordt uitgeoefend en is zo in staat een ongelofelijke verscheidenheid in de dynamiek aan te brengen. Het is verbluffend wat Luijmes allemaal tevoorschijn weet te toveren. Vier werken op de CD zijn speciaal voor Luijmes geschreven, zoals "Harmonium", een verrukkelijk perpetuummobile dat ook voor accordeonisten niet te versmaden is. Het titelstuk is van de onnavolgbare Willem Breuker."
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.