Historisch onderzoek naar het verband tussen economische ontwikkeling en de politieke en economische instituties.
Beschouwing van de samenhang tussen de menselijke welvaart en sociale ongelijkheid.
"Alle oorlogen in de zestiende en zeventiende eeuw leidden tot een economische neergang, behalve de Tachtigjarige Oorlog. Deze droeg juist bij aan een enorme bloei. Zonder Tachtigjarige Oorlog geen Gouden Eeuw. Maar deze rijkdom bereikte niet iedereen. In de wingewesten overzee werden mensen op grote schaal uitgebuit, en ook binnen de Republiek zelf was sprake van grote ongelijkheid: de plattelanders. Katholieken, plattelanders, vissers, de lagere en de middenklasse in de steden en de steden: allemaal gingen ze er tijdens de Gouden Eeuw op achteruit. Vooral in Holland was de rijkdom groot. De Nederlandse staat speelde hierbij een dominante rol: de overheid was de grootste werkgever en de grootste consument. Het systeem werd verder vooral ondersteund door de financiele (handels)elite. Holland won op alle fronten; de Gouden Eeuw was een Hollandse Gouden Eeuw. Nog steeds teert de Nederlandse economie op de vermogens die toen zijn vergaard"Beschrijving van de economische ontwikkelingen in Nederland als gevolg van de Tachtigjarige Oorlog, met aandacht voor de groeiende economische ongelijkheid. Met illustraties.
Geschiedenis van het kapitalisme als oorzaak van de zorgwekkende situatie in de wereld op sociaal en milieugebied.
Geschiedenis van het denken over hebzucht vanaf de elfde eeuw tot heden.
Analyse van de rol van het geld in de economie vroeger en nu, in relatie tot het monetaire systeem, met een visie op de toekomst.
Historisch essay over de omstandigheden waaronder de industriële revolutie rond 1700 juist in Engeland ontstond, die zou bijdragen tot de westerse militaire en economische superioriteit ten opzicht van de rest van de wereld.
Politiek-economische verhandeling over hoe de economische geschiedenis van Nederland en de Westerse wereld de scheefgroei van de huidige economie kan verklaren.
Beschrijving van de invloed van het denken van de 17de-eeuwse filosoof Bento de Spinoza op de huidige economische realiteit.
Historisch overzicht.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.