Essay over de doorwerking van het kolonialisme in de huidige tijd, waarbij de Nederlandse schrijver (1946) aan de hand van het werk van Rudy Kousbroek over Nederlands-Indië zijn licht laat schijnen over de impact van witte arrogantie en het belang van postkoloniaal bewustzijn.
Journalistieke beschrijving van gruweldaden door Nederlanders begaan in met name de overzeese en koloniale gebieden gedurende de afgelopen vijf eeuwen.
Het verhaal van een Surinaams-Nederlandse familie met als middelpunt de schijnbaar strenge zwijgzame grootmoeder Fansi, die opgroeide kort na de afschaffing van de slavernij.
"'Staat en slavernij' laat zien hoe de Nederlandse staat en haar voorlopers betrokken waren bij het koloniale slavernijverleden. Het beschrijft hoe verschillende betrokkenen, zoals slaafgemaakten, bestuurders en ondernemers in de metropool en in de gekoloniseerde samenlevingen, hiermee omgingen. Aan de hand van actuele kwesties bespreken ruim dertig auteurs de doorwerkingen van het slavernijverleden, slavernij als systeem in de negentiende en twintigste eeuw, de omvang ervan wereldwijd en de vorming van belangen bij slavernij en kolonialisme sinds de zestiende eeuw. 'Staat en slavernij' roept de huidige vertegenwoordigers van de Nederlandse staat in het herdenkingsjaar 2023 op om ruimte te maken voor voortgaande dialoog en de mogelijkheid van herstel."---uitgeverStudie over het Nederlandse koloniale slavernijverleden en hoe dit doorwerkte in actuele kwesties als slavernij als systeem en de omvang ervan wereldwijd.
De acteurs van Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin komen samen voor een re-enactment van de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. De afwijkende gevoelens van de zwarte en de witte acteurs over de geschiedenis enerzijds en het maken van de voorstelling anderzijds leiden echter tot onderlinge spanningen. Toneeltekst.
Beknopte bespreking van de geschiedenis van het kolonialisme en de gevolgen daarvan in de huidige tijd. Uitgave in makkelijke taal. Met foto's en -illustraties. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 14 jaar en ouder.
De geschiedenis van Depok bij Batavia, sinds 1714 een landbouwkolonie van vrijgelaten slaven, die ten onder ging tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd in 1945 en waarvan de nazaten in Nederland hun eigen identiteit hooghouden.
Uitgave van een zeventiende-eeuwse manuscriptatlas met kaarten van de kust van Brazilië, voorzien van een uitgebreide inleiding en toelichtingen.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.