Het leven van een slaaf en een slavin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) gaat niet over rozen.
In de roerige periode 1780-1812 wordt een knappe slavin door een Franse plantage-eigenaar op het huidige Haïti uitgebuit, misbruikt en van een kind beroofd, maar vervult niettemin toegewijd de moederrol voor diens wettige zoon.
Een administrateur werkt zich in de 18e eeuw in Suriname op tot een plantagehouder.
Marijn is scheepsarts op een slavenschip. De onmenselijke toestanden daar dwingen hem, geheel tegen de gewoonte van zijn tijd (17e eeuw) in, volgens zijn gevoelens te handelen. Vanaf ca. 13 jaar.
Artikelen over het Nederlandse aandeel in de handel en verscheping van slaven en de leefomstandigheden in Nederlandse slavenkolonies.
Artikelen over kinderen die als slaven dienden, onder meer in Suriname en op de Antillen, en over hedendaagse kinderen die op zeer jonge leeftijd loonarbeid verrichten.
De acteurs van Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin komen samen voor een re-enactment van de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. De afwijkende gevoelens van de zwarte en de witte acteurs over de geschiedenis enerzijds en het maken van de voorstelling anderzijds leiden echter tot onderlinge spanningen. Toneeltekst.
Betoog van de Franse Verlichtingsfilosoof (1743-1794) tegen de slavernij in de koloniën.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.