"In het midden van de negentiende eeuw selecteert Johannes Brahms zestien korte bijbelteksten om daarmee zijn belangrijkste werk, Ein deutsches Requiem te componeren. Het bijzondere van dit (niet traditionele) Requiem is dat het werk is bedoeld voor de levenden. Na Dvorak en Mozart is dit het derde Requiem dat Mariss Janssons met het Koninklijke Concertgebouworkest opneemt. Een indrukwekkende live opname met een gepassioneerde Mariis Janssons, en uitstekende solisten: sopraan Genia Kühmeir en tenor Gerald Finley. Uiteraard met het Koninklijke Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor." (Wil Zenhorst, Platomania)
"Brahms' eerste publieke succes betrof een vocaal werk: Ein deutsches Requiem. Het werk ontstond in de jaren 1860 als reactie op de dood van zowel Schumann als Brahms' moeder. Ein deutsches Requiem is uniek omdat het werk niets heeft uit te staan met de katholieke dodenmis. In het traditionele requiem was de beeldtaal van de joodse en vroegchristelijke apocalyptiek verworden tot een morbide lijkklacht waarbij de gelovigen met hel en verdoemenis om de oren werden geslagen. Brahms was wat dat betreft een briljant tekstcompilator: iedere verwijzing naar het christelijke verlossingsdrama meed hij, maar juist daardoor wist hij een aantal prachtige bijbelse beelden opnieuw leven in te blazen: het gras dat verdort, de bloem die afvalt, het graan dat in de aarde afdaalt, de moede arbeiders die zullen juichen bij de oogst, want 'hun werken volgen hun na'... Het verbaast niet dat Brahms het woord 'deutsch' in de titel het liefst had vervangen door 'Mensch'." (HJ, Muziekweb)
"Het Requiem van Karl Jenkins werd in maart 2005 voor het eerst uitgevoerd in Engeland en kreeg overal lovende kritieken. Jenkins heeft het geschreven ter nagedachtenis aan zijn vader. Het werk is overwegend klassiek met muzikale invloeden uit het Verre Oosten. Jenkins heeft de vaste tekst van de Latijnse dodenmis gebruikt als basis. Daarnaast heeft Jenkins vijf haiku-gedichten toegevoegd. Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels met resp. 5, 7 en 5 lettergrepen. De gedichten gaan over de dood en de "circle of life", het principe waarin het leven een opeenvolging is van geboren worden, sterven en weer geboren worden. Dit adembenemend muziekstuk duurt ongeveer 55 minuten en bestaat uit 13 delen. (bron: VU koor) Het tweede, kortere stuk op deze CD is In These Stones Horizons Sing. Het is een opdracht van de Welsh National Opera, ter opluistering van de inwijding van diens nieuwe operahuis in 2004. De solopartijen worden gezongen door Bryn Terfel, net als Jenkins afkomstig uit Wales.
"Tussen alle etherische religieuze muziek van Pärt en zijn navolgers zorgt Detlev Glanert voor een nieuw en wat concreter geluid binnen het requiemgenre. Zijn Requiem for Hieronymus Bosch is meer dan de zetting van een requiemtekst: het werk volgt, via toegevoegde Latijnse teksten, de gang van de schilder door het louteringsvuur en langs de 7 hoofdzonden. De muziek dringt zich dramatisch op, kent ruigere en verstilde momenten en laat, na een ietwat Orffachtig begin, de duivels en engelen los op de luisteraar op een manier waarbij de spanning geen moment inzakt. In het competente internationale solistenteam toont sopraan Aga Mikolaj speciale distinctie: zij zorgt voor betoverende momenten. David Wilson-Johnson geeft de aanvankelijk ondankbare spreekstem prachtig reliëf en kan aan het slot even uitpakken. Het Groot Omroepkoor, krachtig en subtiel, zingt als een meerstemmige topsolist en dirigent Markus Stenz haalt alle mogelijke kleuren uit het Koninklijk Concertgebouworkest." (Hein van Eekert, Klassieke Zaken)
"Johann Joseph Fux (1660-1741) werkte aan het Weense hof waar zowel de Italiaanse opera als de Franse instrumentale muziek floreerde. Fux schreef in beide genres. Toen zijn broodheer keizer Leopold I overleed, componeerde Fux een keizersrequiem dat in zekere mate teruggrijpt op oudere stijlen. In Wenen beschikte men nog over een blazersensemble met cornetti en trombones; elders in Europa was die ensemblevorm al verdwenen, Fux maakt er in zijn requiem knap gebruik van. Vox Luminis voerde 't uit op Festival Oude Muziek 2014 en nam het nu, samen met het wat compactere requiem van de iets oudere Johann Kaspar Kerll, op. Kerlls Requiem is vooral schatplichtig aan Heinrich Schütz, van nog weer een generatie ouder, en bevat veel minder barokke elementen dan het requiem van Fux. Vox Luminis is een van de grote smaakmakers in de oude muziek. Door de bezetting met 12 stemmen, die zowel solistisch als in ensembleverband ideaal klinken, krijgt deze muziek precies de juiste allure."(Marcel Bijlo, Klassieke Zaken)
Opgenomen tijdens het Herbert von Karajan Memorial Concert, 10 jaar na de dood van de meester-dirigent, in de kathedraal van Salzburg, op 16 juli 1999.
"Verdi's beroemde requiem blijft mensen beroeren in tijden van verdriet en meer dan 140 jaar na de première blijft het een uniek werk, dat veel verder reikt dan de grenzen van de liturgie, het overstijgt de confessionele grenzen en spreekt het gehele menselijk ras aan. Dit is een opname van het concert dat destijds in teken stond van wereldwijde rouw, toen op 26 december 2004, de door een aardbeving veroorzaakte tsunami in de Indische Oceaan het leven van meer dan 200.000 mannen, vrouwen en kinderen kostten, voornamelijk in Indonesië, Sri Lanka en India en bijna twee miljoen mensen dakloos werden. Iets meer dan een maand na de catastrofe werd Verdi's Requiem onder leiding van Zubin Mehta's door het Filarmonica Arturo Toscanini uitgevoerd in Rome. Mehta verzamelde een topbezetting van solisten voor dit concert, allen bekend om hun zang van het Italiaanse dramatische repertoire. Dirigent, orkest, koor en solisten doneerden hun honoraria aan de slachtoffers van de tsunami." (bron: Theaterboekwinkel)
Live-registratie van de NTR ZaterdagMatinee van 12 oktober 2013 in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Deze CD werd verstrekt bij het tijdschrift Luister, in het kader van de Hart en Ziel week van NPO Radio4, van 12 tot 16 oktober. De CD is mede bedoeld om het Groot Omroepkoor onder de aandacht te brengen, het enige koor in Nederland dat het grote koor-symfonische repertoire op professionele wijze uitvoert. Duruflé's geliefde Requiem uit 1947 bestaat in verschillende versies, dit is de versie voor koor, mezzosopraan, bariton, orgel en cello.
NTR-podium zette in november 2010 met een documentaire enkele Estlandse componisten en de nationale zangcultuur in dat kleine land voor het voetlicht (volg daarvoor de link). "Kreek, we are told, was the youngest founder of the professional school of Estonian music (..). The writing in his Requiem is dignified, avoids polyphonic complexity and generally speaks directly to the listener. The least assertive of brass figures links the sweetly massed sound of the choir and at times adds underpinning from the organ. A motif uncannily like The Westminster Chimes rings out in seraphic confidence. Kreek's Requiem has a confident and gratifying swing and its sense of well-being and wholeness is not only to do with the return of The Westminster Chimes in the Agnus Dei. There is hardly anything operatic about this Requiem yet for anyone with a taste for Scandinavian choral works it has a beguiling quality that is irresistible. (Rob Barnett op musicweb-international.com)
"It is well known that Mozart left his Requiem incomplete on his death in 1791, and that his widow Constanze engaged his pupil Franz Xaver Süssmayr to complete it. It is also generally admitted that Süssmayr's use of Mozart's sombre orchestration is often opaque and unsubtle. Franz Beyer's edition of the score, published in 1971, is the first serious attempt to present the work as Mozart himself might have wished it to sound. Nikolaus Harnoncourt is not the first conductor to have recorded Beyer's edition, but his very individual way with Mozart commands respect. In this case Harnoncourt uses a specialist orchestra playing on 'original' instruments: the Vienna Concentus Musicus (their instruments are all identified and dated). But the performance is not 'old-fashioned', for although it uses for the most part 18th-century instruments, the pitch is modern and the soloists and chorus include female as well as male singers. The performance is full-blooded and dramatic." (Gramophone; klik op link voor hele tekst)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.