Een jonge vrouw trekt zich in Pennsylvania in 1912 het lot aan van jonge kinderen die de hele dag aan de lopende band kolen moeten uitzoeken voor onbarmhartige mijnbouwondernemers.
Mei (15) groeit op in straatarm bergland in West-China. Haar oudere zusje mag naar het voortgezet onderwijs. Maar dan moet Mei daar wel geld voor verdienen in een fabriek. Ze maakt kennis met het christelijke meisje Wan. Vanaf ca. 12 jaar.
Via het leven van een twaalfjarige jongen wordt het bikkelharde, vaak onrechtvaardige leven getoond van het gewone volk in het Maastricht van eind 19e eeuw.
Terra (15) koopt vaak nieuwe kleding voor zo weinig mogelijk geld. Haar tante werkt voor de vakbond en neemt Indira mee op een reis naar India, waar ze textielfabrieken bezoeken. Daar ziet Terra de keerzijde van die goedkope kleding. Vanaf ca. 12 jaar.
Het leven van een gezin in een achterbuurt van een grote stad rond 1900.
Half fictionele, half documentaire polemiek uit 1863 tegen de kinderarbeid, aan de hand van enkele gevallen in de textielindustrie in Leiden.
Rond 1900 woont Pier met zijn familie in een dorp. Piers vader is overleden en het gezin is arm. Pier moet gaan werken in een fabriek in de stad: zeven dagen per week, twaalf uur per dag. Hoe houd hij dat vol? Verhaal over het tijdvak 'Tijd van burgers en stoommachines'. AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.
In 1870 is Saar (12) half wees. Ze zet alles op alles om voor haar broertje Siem te kunnen zorgen. Vanaf ca. 10 jaar.
De schoorsteenvegers van Milaan leiden een ongezond en hard leven, omdat ze als een bezem door de schoorstenen moeten kruipen. Dankzij de moedige Giorgio, die weet te ontsnappen, komt er verbetering in zicht. Vanaf ca. 11 jaar.
Limburg, 1845. Emma (14) moet met haar vader en broers in een mijn werken. Het is heel zwaar en gevaarlijk werk. De zoon van een aandeelhouder van de mijn wil Emma graag helpen. Vanaf ca. 12 jaar.
Een Spanjaard komt een aantal Indiase kinderen te hulp die gedwongen kinderarbeid verrichten. Vereenvoudigde uitgave met woordverklaringen in het Spaans.
Een roman over kinderuitbuiting in Senegal. Door een onbekende koranleraar worden Ibrahimah en Etiènne meegenomen vanaf het platteland naar de stad Dakar. De ouders van de zesjarige Ibrahimah zijn ervan overtuigd dat hij met zijn neef Etiènne naar de koranschool gaat, maar als de jongens in de stad zijn aangekomen, worden ze de straat op gestuurd om te bedelen en de zakken te vullen van maraboet Ahmed, de koranleraar. Hun bittere lot kent twee kanten: ze moeten zowel de wrede maraboet binnenshuis als het rauwe bestaan op de straat overleven. Alleen wanneer ze elkaar beschermen en voor elkaar opkomen, maken ze een kans om heelhuids naar hun ouders terug te keren. De hoop dat ze op een dag weer herenigd zullen zijn met hun familie, is het enige wat de jongens op de been houdt. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieTwee neven worden door een koranleraar meegenomen naar Dakar en gedwongen om op straat te bedelen.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.