Graad 3
Sir Charles Villiers Stanford (Dublin, 30 september 1852 Londen, 29 maart 1924) was een in Ierland geboren en opgegroeide componist, organist en muziekpedagoog die echter in Engeland werkte en faam verwierf. Stanford was een leerling van o.a. Steward, Carl Heinrich Reinecke te Hamburg en Friedrich Kiel aan de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. Hij werd op grond van zijn muzikaal talent toegelaten tot de Universiteit van Cambridge op zijn 18e (waar hij promoveerde in 1877) en zich al spoedig een grote reputatie verwierf en tot organist van Trinity College werd benoemd nog voor zijn kandidaatsexamen. Vanaf 1883 doceerde hij compositie aan het Royal College of Music in Londen en in 1887 werd hij professor in de muziek aan de Universiteit van Cambridge, tot aan zijn dood. Hij was een van de gangmakers van de Engelse muzikale renaissance aan het begin van de twintigste eeuw. (...)
Op de voorkant staat een schilderij van de Britse schilder George Frederic Watts. Het onderwerp past bij de muziek: Tijd, Dood en Oordeel (1884). Niettemin componeerde Stanford zijn Requiem (1897) voor een andere Britse schilder, namelijk zijn vriend Frederic Leighton. Dat is de schilder van het iconische Flaming June, met een slapende prerafaëlitische dame in een alles overheersend oranje gewaad. Leighton was katholiek. En dat verklaart waarom de Ierse protestant Stanford de moeite nam om de lange tekst van de katholieke dodenmis te toonzetten. Vanwege die lengte paste het werk goed in de Britse oratorium-traditie, (...) Het is (...) sneu dat we ons Stanford vooral herinneren als pedagoog en vanwege zijn praktisch bruikbare kerkmuziek. Zijn overige werk - kamermuziek, zeven symfonieën, negen opera’s - is in de vergetelheid geraakt. Deze zeldzame uitvoering van het Requiem laat horen dat Stanford nog veel meer kon. (HJ, Muziekweb)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.