"Het is verbazingwekkend dat de pianowerken van de Engelse componiste Ethel Smyth tot 2003 ongepubliceerd zijn gebleven. Ze werden allemaal geschreven tijdens haar studiejaren in Leipzig na 1877, een periode die Ethel Smyth zelf beschreef als de gelukkigste tijd van haar leven. In Leipzig ontmoette zij muzikale grootheden als Brahms, Clara Schumann, Dvořák, Grieg en Tsjaikovski. Het hoeft niet te verbazen dat deze ontmoetingen stilistische sporen nalieten in het piano-oeuvre van Ethel Smyth. Smyth schreef de drie pianosonates in 1877, maar toch zijn ze stilistisch divers: Smyth doorliep een soort muziekhistorische evolutie. Haar vertrekpunt was Haydn en Mozart, die haar sonate in C-groot duidelijk inspireerden. Daarna volgde de hartstochtelijke sonate in cis mineur, geïnspireerd door de actrice Marie Geistinger. Het tweedelige fragment in D groot, dat Ethel Smyths bewondering voor Brahms weerspiegelt, besluit de sonates." (Broekmans.com)
Ethel Mary Smyth (18581944) is geen doorsnee vrouw uit de Victoriaanse periode. De Britse Smyth doorbreekt allerlei stereotypen en vooroordelen en bouwt eind 19e - begin 20e eeuw een carrière op als professioneel componist, dirigent en auteur; een tijd waarin vrouwen hoofdzakelijk als amateurmuzikanten werden beschouwd en vrouwelijk auteurschap al helemaal niet werd aangemoedigd. Smyth neemt korte tijd ook een actieve rol op binnen de Britse Suffragette-beweging. Daar maakt ze vooral naam als vertrouweling van Emmeline Pankhurst en als componist van The March of the Women (1911), dat het tot strijdlied schopt van de Britse strijdsters voor vrouwenrechten. Smyths bekendste werken als componist buiten de feministische beweging zijn haar opera The Wreckers (1902-1904) en haar mis Mass in D (1891). Ze wordt ook nu nog, meer dan zeventig jaar na haar overlijden, beschouwd als Englands finest female composer". (Bron: Rosa, kenniscentrum voor gender en feminisme) Zie ook: www.ethelsmyth.org
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.