"Carlo Gesualdo wordt vaak in één adem genoemd met Claudio Monteverdi als het gaat om componisten die het madrigaal van de renaissance naar de barok brachten en de zang- en compositiekunst aanzienlijk vernieuwden. Toch is Gesualdo een heel ander verhaal dan zijn veel beroemdere landgenoot. Monteverdi werd hogelijk gerespecteerd en is ook nu nog alom geliefd. Gesualdo was naast aristocraat en componist ook de moordenaar van zijn eerste vrouw en haar vermeende minnaar, en schreef bovendien werken van een complexiteit die destijds niet iedereen begreep. Vooral in zijn zesde en laatste boek met madrigalen bereikte hij een staat van emotionele uitdrukking en harmonie tussen tekst en muziek die zijn tijdgenoten ver te boven ging. Nu, 450 jaar na Gesualdos geboorte, laat Philippe Herreweghes Collegium Vocale Gent horen hoe het moet. En dan is de muziek van deze excentriekeling opeens schrijnend mooi en vol van het lief en leed van de condition humaine." (Klassieke Zaken) Met Nederlandse toelichting in het boekje.
"Portret van de Italiaanse componist van madrigalen Carlo Gesualdo di Venosa (1560-1613) die zijn bekendheid meer te danken heeft aan het schandaal dan aan zijn radicaal revolutionaire barokmuziek. Werner Herzog (regisseur van zowel speelfilms (Herz Aus Glas, Fitzcarraldo) en documentaires (Grizzly Man)), die tevens het scenario schreef, bezoekt de ruïnes van het kasteel waarin hij woonde. Van daaruit reconstrueert hij diens leven. Hij huwde een zeer mooie vrouw, maar in 1597 ontdekt hij dat ze hem bedriegt. Hij vermoordt zijn vrouw en haar minnaar in een hotel in Napels. Daarna brengt hij op afschuwelijke manier zijn tweede zoon om het leven omdat hij denkt dat deze niet van hem is. Gesualdo ging vrijuit omdat de rechter het als een 'gerechtvaardigde daad' beschouwde. Daarna wordt zijn leven een hel, maar het wordt tevens zijn meest productieve periode. Gesualdo's madrigalen worden uitgevoerd door Il complesso barocco, o.l.v. Alan Curtis en Gesualdo Consort of London, o.l.v. Gerald Place." (bron: Cinema.nl)
"Don Carlo Gesualdo, de Italiaanse edelman die 400 jaar geleden overleed, was in menig opzicht een buitenbeentje. Niet alleen bracht hij zijn vrouw en haar minnaar ter dood, maar hij schreef ook nog eens muziek die om zijn chromatische avonturen in zijn eigen tijd veel verwondering en tegenstand wekte en pas recentelijk wordt gewaardeerd. Zijn madrigalen en zijn eerste boek Sacrae Cantiones hebben podia en CD's inmiddels weer gehaald, maar van het tweede boek geestelijke motetten, zes- en zevenstemmig opgezet, waren de stemboeken voor de bassus en de sextus verloren gegaan. Die partijen heeft de Engelse componist/dirigent James Wood nu gereconstrueerd ('een geweldige kruiswoordpuzzel', zoals hij zegt), waardoor het Liber secundus nu voor het eerst kon worden opgenomen zoals deze cantiones mogelijk in het publicatiejaar 1603 werden gezongen. Onder zijn leiding voert het Vocalconcert Berlin Gesualdo's motetten voorbeeldig en met scherp oog en oor voor detail uit." (Frits Ham, Luister; 4 uit 5 sterren)
"When you want music filled to the brim with despair and death, Gesualdo is the composer you want. Consider opening lines like those of the first four of his third collection of madrigals: "You want me to die," "Whether I die or not," "Alas, life of despair," and "I languish and die": even Dowland and Shostakovich are cheerier. But, however dark his texts, it cannot be denied that Gesualdo set them with absolute fidelity and utmost sincerity. His lines are twisted, his harmonies are tortured, and his counterpoint is agonizing, but they suit his morbid and morose texts perfectly. The performances on these discs of the complete first, second, and third books of madrigals with Harry van der Kamp leading the Gesualdo Consort Amsterdam are 142 minutes of the purest agony. The singers have perfect pitch, ideal intonation, and exquisite ensemble, but the melodies they sing pierce the heart. Van der Kamp sculpts lucid performances, but the music lacerates the soul." (J. Leonard, Allmusic)
De bonusschijf is een sampler van het Glossa-label, "GLossa 2001", met tracks van diverse releases op dit in oude muziek gespecialiseerde label. Helaas is er geen info over de tracklisting van die (gratis) extra schijf bijgesloten.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.