"Bij voorbaat al de aandacht waard: een live-opname van een barok-opera met een happy ending dat geen happy ending is, uitgebracht op twee cd's met in hetzelfde doosje de complete enscenering op zowel DVD als Blu-ray. Drie keer hetzelfde werk in één doosje, het lijkt iets te veel van het goede, al was het maar omdat de benaming 'tragédie biblique' de indruk kan wekken dat we niet met een opera maar met een oratorium te maken hebben. Niets is minder waar:David et Jonathas is een opera met een grote theatrale kracht en dat wordt door de meegeleverde videoregistratie overduidelijk bewezen. (...) De CD's klinken uitstekend, maar nog meer heb ik toch genoten van DVD en Blue-ray, die beide met een prachtige beeld- en geluidsweergave de complete voorstelling ook laten zien (ondertiteld in Frans, Duits en Engels). (opusklassiek.nl)
Deze CD volgt de formule die al 15 jaar bij Classic FM te horen is: louter hoogtepunten uit het klassieke repertoire, aangevuld met verwante muziek uit films: een heerlijke mix van 'licht klassiek voor elk moment'.
Deel uitmakend van de Aangenaam Klassiek-campagne 2016: "Marc-Antoine Charpentier had de pech dat Jean-Baptiste Lully zijn tijdgenoot was. De aandacht voor zijn werk heeft daardoor te lijden gehad. Ten onrechte, want op vele vlakken wint Charpentier het zelfs van Lully. Zijn Pastorale de Noël is bijvoorbeeld een feest van drama, klankkleur en meeslepende vocale lijnen. Het jonge Franse Ensemble Correspondances maakt er een zeer gevoelige droomuitvoering van. Wie deze Pastorale gehoord heeft, vindt Bachs Weihnachtsoratorium nooit meer de vanzelfsprekendste kerstmuziek."
"'Een kerst-CD om het hele jaar van te genieten', staat er op het doosje. De muziek van Charpentier wordt vaak geassocieerd met kerst hij schreef er nogal wat werken voor maar op deze CD horen we ook een instrumentale sonate en muziek, geschreven voor een processie. Daarnaast zijn er dan de Noëls pour les instruments, arrangementen van bekende Franse kerstliederen die Charpentier ook gebruikte in zijn bekende Messe de Minuit. Charpentier moest noodgedwongen in de schaduw staan van Jean-Baptiste Lully, maar als componist is Charpentier toch wat maatjes groter gebleken dan zijn concurrent. Charpentier had overigens genoeg mogelijkheden om zijn muziek te laten horen. Dat hij in Rome bij Giacomo Carissimi studeerde is duidelijk te horen. De hier opgenomen sonate is een geslaagde poging de Franse en Italiaanse stijlen samen te voegen. De CD klinkt prachtig en de verschillende ensembles laten de muziek heerlijk stromen. De processiemuziek, Pour un reposoir, is een CD-première." (Marcel Bijlo, Klassiekek Zaken)
"Bevat 2 korte opera's, beide uit de jaren 1680. Het betreft gedramatiseerde concertante opvoeringen: met een regie maar zonder decors. Zangers en musici bevinden zich samen op het toneel. Dat is leuk want zo kunnen we hun interactie met elkaar goed volgen. Dirigent William Christie en zijn ensemble Les Arts Florissants hebben terecht een grote reputatie als het om barokmuziek gaat." (muziekweb.nl)
Luister-10, oktober/november 2013: "Als protegé van de hertogin van Guise verkeerde Charpentier in een totaal andere positie dan de meeste van zijn collega's. Hij kon min of meer ocmponeren wat en zoals hij wilde. Qua geestelijke repertoire leidde dat o.a. tot de 'Motets pour la Maison de guise', hier uitgevoerd door het uitstekende Ensemble Correspondances, dat zich vooral richt op het oeuvre van Charpentier. De bezetting correspondeert met die van Charpentiers eigen clubje: 3 sopranen, een alt, een countertenor (de rol van Charpentier destijds), een tenor, een bariton, een bas, 2 violen, 2 fluiten een gamba, een contrabas, een theorbe en een klavierinstrument. Prachtige muziek, met verrassende wisselingen tussen solistische en collectieve zang, subtiele instrumentatie en gedurfde harmonieën. De 3 aan de Heilige Maagd opgedragen stukken (Miserere, Annunciate superi en Litanies de la Verige) worden gescheiden door instrumentale stukken die ook bedoeld waren voor gebruik in de eredienst." (René de Cocq)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.