Anton Rubinstein is een van de oprichters van het Conservatorium van Sint-Petersburg en zijn broer van het Conservatorium van Moskou. Zijn levensloop maakte hem kennelijk gevoelig voor de muziek uit het Westen, lees destijds Duitsland. Hij kreeg opleiding van Siegfried Dehn, die al eerder Michail Glinka opleidde. Met verblijf in Berlijn en Wenen was er natuurlijk geen ontkomen aan voor Anton Rubinstein. Het zou ook allemaal niet zo hard aangekomen zijn, als niet in diezelfde periode de muziek in Rusland meer de Russische kant op ging. Het Machtige Hoopje kreeg muzikaal steeds meer macht en uiteindelijk moest Rubinstein het onderspit delven. De muziek van deze vierde muziek past dan ook gezien haar voorgeschiedenis eigenlijk niet in de Russische traditie. De symfonie leunt zwaar op de muziek van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Alhoewel het de bijtitel De dramatische mee heeft gekregen klinkt het haast te optimistisch voor dramatisch. (Wikipedia)
"Golovchin and his Russian players make committed advocates for this substantial work which I see as the interaction between the human spirit and the character of the all-powerful sea. Adopting an unyielding structural control Golovchin brings impressive warmth and intensity without ever letting the flow wilt or labour. I admit surprise that the contrasts in the score are not as broad as I expected. The opening Allegro maestoso is essentially upbeat, cheerful and agreeable. At times I was reminded of the music of early Tchaikovsky, a former pupil of Rubinstein. Marked Adagio non tanto in the slow movement there is little to unsettle the prevailing mood of warm reflection. A distinctly valiant feel inhabits the Scherzo and the heroic Finale with its slight valedictory undercurrent concludes on a jubilant note." (Musicweb)
"Anyone with a liking for the music of the great age of pianism will enjoy these works, especially as Alexander Paley, in a good if 20-year-old recording, has the virtuosity and also the essential relish of them. Enthusiasts will probably already have acquired the famous 1937 recording by Rubinsteins pupil Josef Hofmann, in some ways inadequate but a fascinating glimpse of a now historic style of performance." (Gramophone)
De feestelijke dansavond was in de 19e eeuw een belangrijke sociale gebeurtenis. In die tijd kwam de dansavond binnen ieders bereik. In Wenen dansten grote volksmassa's op het ritme van de wals, de polka en vele andere dansen. De Russische componist Anton Rubinstein (1829-1894) woonde een jaar in Wenen, waar hij kennis maakte met de dansmuziek van deze stad. In de jaren 1848-1854 was Rubinstein hofpianist in St. Petersburg en uit die periode dateert zijn opus 14, "Le Bal'. Dit werk bevat dansmuziek én de uitbeelding van gevoelens die tijdens een dansavond kunnen ontstaan. "Le Bal' is opgedragen aan Prinses Sophie van Nassau (1824-1897), de dochter van de Nederlandse koning Willem II en zijn in Rusland geboren vrouw, koningin Anna Paulowna. Rubinstein was in 1941 als wonderkind te gast geweest bij de Nederlandse koninklijke familie. (Bron: tekstboekje cd).
Marius van Paassen (Utrecht, 1952) is een Nederlands pianist en componist. Van Paassen kreeg zijn eerste pianolessen in zijn geboortestad. Hij studeerde aanvankelijk psychologie, filosofie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar stapte over naar het Sweelinck Conservatorium om piano te studeren bij Hans Dercksen en later Willem Brons. Van Paassen was initiator van het Anton Rubinstein project, bedoeld om het werk van de Russische componist Anton Rubinstein onder de aandacht te brengen. Hij maakte twee cd's en radio-opnames en gaf concerten van diens muziek in vele landen in Europa. In 1994, 100 jaar na diens dood, gaf hij een masterclass aan het Conservatorium van Sint-Petersburg dat door Rubinstein was opgericht. In 1996 wijdde hij de gerenoveerde Oude Zaal van de Tweede Kamer in met een compositie van Anton Rubinstein. (Bron: Wikipedia).
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.