"Het oeuvre van Viktor Ullmann (1898-1944) is sinds de jaren 80 stapje voor stapje uitgegraven. Zijn vroege pianosonates op de eerste CD van deze set dateren uit de periode 1936-41, van voor zijn deportatie. Het is eigenzinnige, diepgravende muziek met invloeden van vooral Mahler en Janácek, maar ook Mozart en Bartók. De tweede CD brengt de pianosonates gecomponeerd in 'modelkamp' Theresienstadt, waar hij naar hartenlust kon componeren tot en met de opera Der Kaiser von Atlantis aan toe, voor hij met vrouw, moeder en zoon werd vergast. Pianist Christophe Sirodeau benadrukt dat een beschouwing van Ullmanns muziek puur over die muziek zou moeten gaan, maar de desolaatheid van zijn leven is er zó indringend mee verbonden dat dit ondoenlijk is. Gek genoeg brengt de tweede schijf veel lichtvoetiger muziek, alsof hij de ellende erin om wilde draaien. Deze CD's vormen een prachtige aanvulling op de pianoliteratuur, mede dankzij het indringende spel van Sirodeau." (René Seghers, Pianist/Luister; 4 uit 5 sterren)
"Alexander Zemlinsky wist uit eigen ervaring hoe het is als mensen op je neerkijken. Daaraan danken we zijn korte opera Der Zwerg, naar Oscar Wilde, die in 1922 voor het eerst werd opgevoerd. De hoofdpersonen zijn de Spaanse infanta - een verwend, harteloos nest - en een gebochelde dwerg, die een nobel gemoed heeft, maar nog nooit in een spiegel heeft gekeken en dus niet weet hoe afstotelijk hij is. Een van de hoogtepunten is een liefdesduet tussen de dwerg en de prinses - bitter, omdat zij maar een spelletje met hem speelt. In deze productie uit Los Angeles schitteren bariton Rodrick Dixon en sopraan Mary Dunleavy in een prachtige, op oude Spaanse schilderijen gebaseerde entourage. Dirigent James Conlon koos Der zerbrochene Krug (1942) van de in Auschwitz vermoorde Viktor Ullmann als tegenhanger. Het is een leuk, origineel eenaktertje met een folkloristisch Hollandse en dus erg koddige aankleding. Vergeleken met Der Zwrerg is de diepgang vrij gering." (Frits vd Waa, Volkskrant; waardering: 5 uit 5 sterren!)
Het Orkest v/h Oosten en Ralph van Raat spelen 24/9/2010 Ullmans pianoconcert, o.l.v. Gerd Albrecht, die hier het Tsjechisch Philharmonisch Orkest leidt. "Ullmann was born in 1898 in Cieszyn. Both his parents were of Jewish descent, but had converted to Catholicism. In 1942 he was deported to the Theresienstadt concentration camp. Up to his deportation his list of works had reached 41 opus numbers and contained the piano concerto Op. 25, which he finished in December 1939, nine months after the entry of German troops into Prague. Most of these works are missing. Thirteen works, entrusted to a friend, survived. In these works, and particularly in the Emperor and the Cornet, Ullmann struggled to accommodate the realities of the living conditions in a Nazi concentration camp, the aesthetic problem of transforming already existing material into artistic shape, and the ethical problem of the continuous conflict between spirit and matter. In October 1944 he was killed in the Auschwitz gas chambers." (Wikipedia)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.