"Een troubadour is van oorsprong een middeleeuwse kunstenaar, vooral begaafd als muzikant-dichter. Een trouvère is een vergelijkbare artiest. Ze waren actief in het Franse taalgebied. Het woord troubadour is afgeleid van het Occitaanse woord "trobar", dat 'vinden' of 'bedenken' betekent. Het woord "trouvère" is afgeleid van het Oudfranse 'trouver', dat eveneens 'vinden' of 'bedenken' betekent. In Germaanstalige streken spreekt men over 'minnezangers' (ze zongen over de 'hoofse minne'). Troubadours vertonen ook verwantschap met andere middeleeuwse kunstenaars zoals de jongleur en de minstreel. De Cantigas de Santa Maria ('Liederen van de Heilige Maria') zijn een van de grootste verzamelingen van eenstemmige liederen in de westerse middeleeuwse literatuur. De liederen werden gecomponeerd tijdens de regering van koning Alfons X van Castilië (1252-1284). De grote meerderheid van deze liederen zijn religieuze lofzangen, ter ere van de Maagd Maria." (Wikipedia)
In oude tijden werden in Duitsland buiten liefdesliederen ook veel poëtische liederen over andere zaken gezongen: liederen met een duidelijk moralistisch betoog of met een politieke of religieuze lading. Een van de vormen van 'Sangspruch Dichtung' is het zogenaamde 'Meistergesang' uit de late middeleeuwen. Ambachtslieden die in groepen bij elkaar kwamen en die zelf teksten schreven en zich tevens ontfermden over de oude teksten. Binnen deze groepen golden strikte regels. Richard Wagner maakte ze onsterfelijk met zijn opera 'Die Meistersänger von Nuremberg'. Tussen midden 14de eeuw en 1788, toen het laatst bekende Meisterleid werd gecomponeerd, zijn er ongeveer 15000(!) geschreven. De bekendste van deze Meistersänger was Hans Sachs (1494-1576) uit Neurenberg - lange tijd een van de belangrijkste Duitse steden. Op deze CD worden a capella liederen van hem vertolkt door bariton Eberhard Kummer, afgewisseld met instrumentale muziek van tijdgenoten, uitgevoerd door René Clemencic en het Clemencic Consort.
"De Roman de Fauvel is een Frans berijmd verhaal uit het begin van de 14de eeuw (ontstaan tussen 1310 en 1314), geschreven door Gervais du Bus. Het handelt over Fauvel, een ezel die koning was geworden. Het verhaal is een regelrecht pamflet tegen de gevestigde orde en tegen Filips De Schone. Het verhaal beschrijft een wereld van mensen die zich gedragen als beesten. "Fauvel" is een acroniem voor zes ondeugden, nl. flatterie, avarice, vilenie, variété (inconstance), envie en lâcheté. De Roman de Fauvel is vooral gekend door de versie die vrij kort daarop, rond 1316-1320, ontstaan is en die bestaat uit bijna drieduizend verzen en 150 lyrische tussenteksten. Het verhaal scheen een vrij groot succes te hebben, want er bestaan twaalf handschriften (versies) van. Ook zijn een aantal andere verhalen gebaseerd op dit gedicht van Gervais du Bus." (Wikipedia)
"Ludus Danielis (The Play of Daniel) is een middeleeuws mysteriespel dat is ontstaan in Beauvais in het noorden van Frankrijk; het werd rond 1230 gekopieerd naar een manuscript dat zich nu in de British Library bevindt, Shelfmark GB-Lbl Egerton ms. 2615. Veel geleerden die de Ludus Danielis hebben geredigeerd, zijn van mening dat het werk uit het midden van de twaalfde eeuw stamt of mogelijk zelfs iets eerder; hoewel Grove's het niet na het begin van de dertiende zal plaatsen. Ongeacht de werkelijke datum, de Ludus Danielis is een van de vroegste en meest gedetailleerde muzikale middeleeuwse toneelstukken die er bestaan. Gegeven met enkele indicaties van instrumentatie en toneelactie, speelt de Ludus Danielis nog steeds goed in de eenentwintigste eeuw; het is talloze keren nieuw leven ingeblazen, eerst beroemd door Noah Greenberg met deNew York Pro Musica in 1958. De transcriptie van Greenberg werd in 1961 gepubliceerd en er volgden nog verschillende andere." (AllMusic)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.