"De dikbuikige losbol en dichter van het vrije woord smeedde moderne ballades met invloeden van jazz en blues, en maakte ook bewerkingen van tijdgenoten die hij bewonderde: van Jim Croce en Víctor Jara. Maar ook maakte Vreeswijk bewerkingen van liederen van Carl Michael Bellman (1740-95), legendarische luitspeler, tekstdichter en zanger. In 150 drank- en gezelschapsliederen voerde Bellman allerlei personages op, zoals de klokkenmaker Fredman en de zatte muzikant Movitz, die namens hem konden tekeergaan over misstanden, de lof zingen van vrouwen, en door hun uitdagende vrolijkheid de dood op afstand houden. In 1974 kwam Vreeswijk even over naar Nederland. Bij zijn oom Louis de Fauwe in IJmuiden nam hij elf nummers op, met de muziekband die in 1971 voor de Zweedse plaat "Spring Mot Ulla, Spring!" was gebruikt. De opnamen werden nooit uitgebracht, maar zijn wel bewaard. Dankzij het Cornelis Vreeswijk Genootschap, het Prins Bernhard Cultuurfonds en een crowdfundingactie is het gedigitaliseerd. (Volkskrant)
Cornelis is een Zweedse biografische muziekfilm over het leven van de van oorsprong Nederlandse Cornelis Vreeswijk die uitgroeide tot een van de grootste artiesten ooit in Zweden. Een uniek leven dat net zo vaak opnieuw begon als dat het instortte. Tijden van euforie en somberheid wisselden elkaar af. Een rusteloze man die constant op zoek is naar manieren om zichzelf te uiten. De anti-burgerlijke protestzanger die verandert in een rokkenjager. Een bruut die op de radio niet gedraaid werd en toch uitgroeide tot een nationaal boegbeeld. Ondanks een groots optreden op Roskilde 1987 stierf hij nog hetzelfde jaar compleet berooid. Met het geld dat na zijn dood met z'n muziek verdiend is hadden al z'n schulden met gemak voldaan kunnen worden. Dit is een persoonlijk portret van een rebel, die bij ons legendarisch werd met de hits "Veronica" en "De Nozem En De Non". Er is een klein rolletje weggelegd voor Kim van Kooten, die Cornelis' moeder speelt. Bijgevoegd is een CD met zijn grootse Nederlandstalige successen.
Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 8 augustus 1937 Stockholm, 12 november 1987) was een Nederlands-Zweedse zanger en liedschrijver. In Nederland is hij vooral bekend van liedjes als "De Nozem En De Non" en "Misschien Wordt Het Morgen Beter". Zijn bekendheid in Scandinavië is echter veel groter. Zijn Zweedse oeuvre omvat zo'n 35 albums. Deze verzamelaar belicht echter zijn Nederlandstalige werk. Bevat ook niet eerder op cd uitgebrachte nummers.
"Cornelis Vreeswijk was een bijzonder mens. Hij verhuisde op jonge leeftijd naar Zweden, waar hij een van de meest invloedrijke artiesten van de 20e eeuw werd. Tot aan zijn vroegtijdige dood maakte hij er meer dan 30 platen. Folk, blues, rock, samba: de Zweedse muziek van Vreeswijk kent vele kanten. Zijn unieke stemgeluid, zijn ijzersterke teksten en zijn turbulente levenswandel maakten hem tot een uniek fenomeen in de Scandinavische wereld. In Nederland is de naam Vreeswijk verbonden aan nummers als De Nozem en de Non, Veronica en Misschien wordt het morgen beter. In Zweden heeft Vreeswijk inmiddels een legendarische status. Er is een Cornelis Vreeswijk Gezelschap, een Cornelis Vreeswijk Stichting, een jaarlijks muziekfestival rond zijn muziek en een Vreeswijk cultuurprijs. In Stockholm is zelfs een park naar hem vernoemd." (Cornelis Vreeswijk Genootschap). Deze cd is eerder als lp uitgebracht in 1982. Op de cd heruitgave uit 2003 staan twee bonustracks."
De carrière van Vreeswijk (1937-1987) begon al ver voor hij in Nederland bekend werd. In Zweden (waar hij sinds zijn elfde woonde) maakte hij in 1964 zijn debuut. Op dit Zweedstalige album staan prachtige luisterliedjes in de van hem bekende stijl. Deze heruitgave uit 2003 bevat tee niet eerder uitgebrachte bonus tracks. (GT, Muziekbank)
De Zweeds-Nederlandse troubadour overleed in 1987. Hier bekend van 'De Nozem En De Non', maar in Zweden een heuse volksheld. Z'n grappige, ontroerende, originele teksten worden vertolkt door oa Bram Vermeulen. Op CD2 horen we de man zelf.
In Nederland kennen we de zanger/liedjesschrijver (1937-1987) van "Veronica" en "De Nozem En De Non". Maar Cornelis woonde al vanaf z'n 11de in Zweden en maakte al vanaf 1964 Zweedstalige platen. Het schijnt dan ook dat je in z'n zangstijl niet alleen de blues terughoort, maar dat deze vooral ook gewordteld is in de Zweedse liedtraditie, de 'visa'. Het is dat hij door de VARA werd gevraagd ook in het Nederlands te gaan zingen en schrijven, anders hadden we 'm hier misschien niet gekend. Z'n Zweedstalige oeuvre (meer dan 30 LP's) is dan ook veel groter dan z'n Nederlandstalige. Dit is een 24-tracks uittreksel daaruit, dat z'n hele carrière beslaat, van 1964 tot 1987, met vooral veel nadruk op de succesvolle jaren '70. In "Varvisa", duet met Mocia Zetterlund, zingt hij Nederlands. Het oudste nummer, "Brev Fran Kolonien" uit 1964, is gebaseerd op Ponchielli's Urendans. Inderdaad, net als Rijk de Gooijers "Brief Uit La Courtine". Beiden zijn bewerkingen van Allan Shermans "Hello Muddah, Hello Fadduh" uit 1963.
"Cornelis Vreeswijk (IJmuiden 1937 Stockholm 1987) was een Nederlandse zanger en liedjesschrijver. In Nederland boekte Vreeswijk geen grote successen, maar in Zweden waar hij sinds zijn jeugd woonde werd hij een 'icoon' van de popcultuur en muziekgeschiedenis. Vreeswijk was geliefd in Zweden, maar ook omstreden. Een aantal van zijn liedjes mocht niet op de radio gedraaid worden omdat men de teksten aanstootgevend vond. Ook na zijn dood bleef Vreeswijks oeuvre in Zweden ongekend populair. In Nederland is Vreeswijk vooral bekend van liedjes als De nozem en de non, Misschien wordt het morgen beter. Zijn bekendheid in Scandinavië is veel groter met een oeuvre van zo'n 35 albums. De zangstijl van Cornelis Vreeswijk is schatplichtig aan de blues, maar vooral diep geworteld in de Zweedse liedtraditie, de 'visa'. Het best kan hij worden omschreven als troubadour. Hij begeleidde zichzelf op gitaar. Zijn teksten zijn maatschappijkritisch, met een dosis sarcasme en humor." (Muziekweb)
Verzameluitgave
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.