Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden de nazi's plannen om een eigen diamantindustrie op te zetten. Met het oog op de benodigde expertise bleef een groep Joden die werkzaam was in die bedrijfstak met hun gezinnen lange tijd vrijgesteld van deportatie. Toch werden in 1944 ook zij naar Bergen-Belsen gestuurd. Toen het Duitse plan op niets uitliep werden van de ene dag op de andere de mannen en vervolgens de vrouwen afgevoerd naar andere kampen, waar velen omkwamen. De kinderen bleven ontredderd en zonder bescherming achter. Zij zouden ten dode opgeschreven zijn in het door honger en tyfus geteisterde kamp, als een Pools-Joodse vrouw, 'Schwester Luba', zich niet over hen ontfermd had. Dankzij haar overleven de meeste van de bijna vijftig kinderen. Diamantkinderen vertelt hun opmerkelijke verhaal, zoveel mogelijk in hun eigen woorden. Daarbij is gebruik gemaakt van video-interviews uit de jaren negentig en van speciaal voor dit boek uitgevoerde interviews met nog in leven zijnde kinderen.Geschiedenis van de groep Nederlandse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk niet werden gedeporteerd omdat ze werkzaam waren in de diamantindustrie, maar later toch naar het kamp Bergen-Belsen werden gestuurd, met speciaal aandacht voor het lot van de kinderen in deze groep.
Tien ooggetuigenverslagen van de Holocaust, vlak na de Tweede Wereldoorlog opgetekend door Nederlandse overlevenden.
Onderzoek naar de invloed van kampervaringen uit de Tweede Wereldoorlog op het gods- en mensbeeld van ex-gevangenen.
Essays over boeken en ego-documenten die zijn geschreven naar aanleiding van de jodenvervolgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Essays over de morele aspecten van de maatschappelijke maakbaarheid en de moraliteit van mensen in een door individuen moeilijk te beheersen context.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.