Portret van de Groningse zanger (1941-1986) .
Vrijdag 22 juli 2011 was het precies 25 jaar geleden dat Ede Staal overleed, de beroemdste zanger van Groningen. Ede Staal bezong het Groninger land en de Groningers zoals niemand anders dat kon. Zijn donkere warme stem, zijn grappige en melancholieke liedjes hebben zowel Groningers als mensen ver daarbuiten tot fan voor het leven gemaakt. Hoe kan het dan een zanger die nauwelijks heeft opgetreden en bij leven maar één plaat maakte, nog steeds zo tot de verbeelding spreekt? "Credo - Zien Bestoan" is een combinatie van een biografie, een zoektocht naar het Groningen zoals hij dat in zijn liedjes heeft beschreven en gesprekken over de (culturele) erfenis die hij heeft nagelaten. Met zijn vrouw en zoons, en andere gasten, veel live-opnames en bijzondere archiefbeelden van de provincie Groningen.
3-CD-box met hoogtepunten van een radioprogramma dat Gronings luisterliedjes-fenomeen een tijdlang voor Radio Noord maakte. Een mix van gesprekken en liedjes.
Op 22 juli 2011 was het 25 jaar geleden dat Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed. RTV Noord stond hier bij stil met een heuse Ede Staal-week. Zo nam een groep Groningse artiesten (o.a. Imca Marina en Pé Daalemmer & Rooie Rinus) het lied "As Vaaier Woorden" op (volg daarvoor de link). Dit had als effect dat het gelijknamige album, dat in 1986 vlak na Staals dood verscheen, begin augustus in de Nederlands Album Top 100 belandde! Staal had in de laatste maanden van zijn leven nog een aandeel in de voorbereidingen van dit album. Het is een keus uit liedjes die hij de jaren ervoor bij verschillende gelegenheden had opgenomen. Soms live, soms in de studio, soms thuis als simpele demo. Ook het karakter van de liedjes varieert: van melancholieke singer/songwriterliedjes (meestal in Gronings dialect, soms in het Engels) tot feestelijke inhakers ("Wie Schenken Ons Nog Ain In"). Gelukkig slaat de balans door naar de eerste categorie. Zijn donkere bariton doet het namelijk het best in een weemoedige ballade-setting.
Z'n 1ste LP, uit 1984. 10 jaar ervoor had hij alleen een single gemaakt, in het Engels. Nu zingt hij Gronings. Met oa het poetische, verstilde 'Het Hoogelaand' (gebruikt in de film 'De Poolse Bruid'), 'Het Het Nog Nooit Zo Donker West'.
Toen Ede Staal op 22 juli 1986 overleed was hij nog geen 45 jaar oud. In de provincie Groningen genoot hij bekendheid door zijn radiopraatjes voor Radio Noord, zijn in 1984 verschenen CD "Mien Toentje" en de in 1986 postuum uitgebrachte CD "As Vaaier Woorden". De RVU maakte midden jaren negentig een documentaire over Ede Staal (later op DVD uitgebracht en ook in de leencollectie te vinden), die de landelijke aandacht voor hem flink vergrootte. Ook het gebruik van een lied van hem in de film De Poolse Bruid droeg daar aan bij. Deze CD bevat een verzameling door hemzelf thuis op een eenvoudige bandrecorder opgenomen niet eerder uitgebrachte liedjes en afwijkende uitvoeringen van eerder door hem opgenomen liedjes. Behalve in Gronings dialect zingt hij in het Engels, Frans, Deens en Duits. (met quotes van Muziekweb)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.