Een projekt over Domela Nieuwenhuis door Meindert Talma. Zoals hij het zelf verwoord in het boekje: "De Domela Passie is een plaat/audiovisuele voorstelling die het lijden, de bekeringszucht en de martelaarschap en de uitzonderlijke verering van Domela als uitgangspunt heeft. En waarin zijn grote voorbeeld Jezus een terugkerende factor is." De teksten in het boekje bij de box worden geïllustreerd door vele foto's en tekeningen. (GT, Muziekbank)
""Kelderkoorts" is een roman met een CD en in beide opzichten geslaagd. De autobiografische roman over een wat verlegen jongen die zich langzaam bekwaamt in de letteren en vooral de popmuziek, is bijzonder. Talma beschrijft zonder ironie maar met humor het culturele klimaat van de jaren negentig in het hoge Noorden, met de Kelderbar van het Groningse Vera als centrum ervan. Een pracht van een sleutelroman waarin de songteksten van de elf liedjes een eigen plek hebben. Liedjes die dan weer melancholiek zijn, gedragen door de Fender Rhodes van Talma, dan weer stevig rocken, met dank aan Anne Soldaat op gitaar. De melodieën zijn zonder uitzondering sterk. Hoewel je regelmatig in de lach schiet, is de ondertoon wel degelijk ernstig. Boek en liedjes verraden een grote ambitie om te ontsnappen aan het predikaat dat hij ooit in VN kreeg: Neerlands Onbekendste Popster. De stem in zowel literatuur als liedjes van de 'Daniel Johnston van de Friese Wouden' is beslist uniek." (Gijsbert Kamer, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
Het leven van een eigenzinnige Friese student in Groningen.
Autobiografische teksten en songs van de Nederlandse popzanger (1968- ). Met cd.
Zanger en schrijver Meindert Talma maakte deze soundtrack bij Eenmaal Oranje, het boek van voetbalschrijvers Remko den Boef en Karel Smouter met verhalen over eenmalige internationals als Bert van Marwijk en Oekie Hoekema. Talma, groot voetballiefhebber, schreef elf songs die ook voor voetbalhaters genietbaar zullen zijn. Denk aan liedjes over de mooiste Nederlandse voetbal(bij)namen. Aan het rampjaar van Marcel Peeper. Aan een 39-jarige Groningse die verliefd is op een man die een beetje lijkt op recordinternational Edwin van der Sar. Over eenmalige internationals die snordrager zijn, plotseling bevangen worden door faalangst, liever anoniem waren gebleven, moeten kiezen voor welk land ze willen spelen, het Wilhelmus niet mee durven te zingen, of stoppen met het voetbal vanwege de zwaar christelijke vriendin. En ook waarom eenmalig international en onze huidige bondscoach Bert van Marwijk wel het WK klaverjassen won in 1975 en niet de WK-finale in 2010...
"Niet met z'n Negroes, die muzikaal soms alle kanten opvliegen, maar met gastmusici, o.a. leden van Daryll-Ann. Het levert z'n beste plaat op, met weer fascinerende, wonderbaarlijk droogkloterige, maar ook ontroerende teksten." (VK)
Autobiografische verhalen over een opgroeiende jongen in een Fries dorp in de jaren zeventig en tachtig.
"Voor de derde keer waagt de Noordelijke provinciaal Meindert Talma zich aan een elftal liedjes over de mooiste bijzaak in het leven: voetbal. Die klinken ook precies elf keer spannender dan de afloop van de Nederlandse eredivisie de komende jaren. Talma wil namelijk wel nog eens een vreemde pass geven of een mindere speler opstellen. Natuurlijk geniet ook hij van Frenkie de Jong tijdens een trainingssessie met Messi, of het spel van Ronald de Boer, een van de godenzonen die houdt van het gewone. Maar behalve voor Kuijt, Robben, Depay en Van Hanegem ("De Kromme Huilt") heeft hij ook oog voor onverwachte spelers. Titelsong "Minna" is bijvoorbeeld een eerbetoon aan Humphrey Mijnals, de eerste speler van Surinaamse afkomst die het Nederlands Elftal haalde. Mooi is ook de ode aan Ed de Goey." (OOR)
"Literatuur en (voetbal)sport gaan prima samen. Denk maar aan het werk van Henk Spaan en het voetbaltijdschrift Hard Gras. Meindert Talma voegde eerder al met Eenmaal Oranje daar een muziekalbum aan toe. Nu is er Balsturig, een prachtig muzikaal eerbetoon aan acht voetballers, twee trainers en één voetbalstadion. Niet toevallig zijn dat dus elf nummers. De schoonheid van Balsturig zit hem natuurlijk meteen al in de titel: Talma bezingt eigenzinnige mensen voor wie een bal sturen dagelijks werk is. Voetballers die inspiratie vormen voor kunstenaars zijn overigens vaak cultfiguren, en daarin stelt Talma niet teleur: sommige voetballers zijn cult met een grote C. Er komen bekende namen voorbij – Louis van Gaal (‘ik ben God niet, ik ben Louis van Gaal’), Robin van Persie en Abe Lenstra, maar ook Abe van den Ban. Wie? Abe van den Ban, ‘het bekendste voetbalplaatje van het land’. Het zijn mooie overpeinzingen van Talma, ter aanvulling op een gezongen biografie die zo van Wikipedia lijkt te zijn geplukt." (TZUM)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.