Liber amicorum ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Yme Kuiper als bijzonder hoogleraar Historische Buitenplaatsen en landgoederen.
In: In eenen aangenamen oord... : een bundel opstellen bij 700 jaar Hattems stadsrecht, p. 9-60
"Het Nederlandse landschap is een van de meest waardevolle cultuurschatten van ons land. Van Drents esdorpenlandschap tot Zeeuwse zeekleipolder, van Hollandse veenweide tot Limburgs lössplateau: het landschap vertelt overal het rijk gelaagde verhaal van tientallen generaties mensen die hun leefomgeving stap voor stap hebben ingericht en daar hun talrijke sporen hebben achtergelaten. Kennis over het landschap is niet alleen historisch interessant, maar speelt ook een cruciale rol bij de omgang met alle belangrijke vraagstukken van onze tijd, zoals klimaatverandering, de energietransitie, de verduurzaming van de landbouw en de woningbouwopgave. Nederland is in dit boek ingedeeld in zeventien landschappen. De auteurs laten voor elk daarvan zien welke karakteristieke patronen en elementen voorkomen en welke boeiende geschiedenis hierachter schuilgaat. Vaste elementen zijn het ontstaan van de ondergrond, het prehistorische landschap, de bewonings- en ontginningsgeschiedenis, de moderne landschapsontwikkeling en de karakteristieke plaats- en veldnamen in elk landschap. Landschappen van Nederland. Handboek voor de geschiedenis van onze leefomgeving biedt de meest actuele kennis over de opbouw en ontstaansgeschiedenis van al onze landschappen en vormt daarmee een onmisbare leidraad voor ieder die zich interesseert in onze leefomgeving. Wie het Nederlandse landschap leert lezen, ontdekt een onverwacht grote en kostbare schat."---uitgever
In: Tijdschrift voor Historische Geografie; jrg. 7 (2022), nr. 1, p. 3-25
In: Het Nederlands landschap : tijdschrift voor landschapsgeschiedenis; jrg. 37 (2019), nr. 3, p. 34-43
In: Historisch-Geografisch Tijdschrift; jrg. 31 (2014) nr. 2, p. 67-88
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.