Met de eerste opname van de cantate voor koor, orkest en solisten die Glazoenov in 1896 schreef ter gelegenheid van de troonsbestijging van Tsaar Nicolaas II, volgens het CD-boekje 'a fluent and accomplished exercise in the imperial style, with plenty of authentic Russian flavour along the way'. Daarnaast waren er, als gevolg van Moskouse opvoeringen van de Ring-cyclus, bij meerdere Russische componisten Wagner-invloeden te ontwaren in die tijd, zo ook bij Glazoenov.
"Alexander Glazoenov (1865-1936) markeert een interessant kruispunt in de muziekgeschiedenis. Hij onderwees de klassieken aan zijn eminente leerlingen, Stravinsky, Prokofjev, Mjaskovsky, Sjostakovitsj en Weinberg. Door zijn inspanningen konden deze componisten zich positioneren als pioniers van de moderne muziek van de twintigste eeuw met wortels in de klassieke traditie. Glazoenov wist ook een accentverschuiving in het Russische muziekleven aan te brengen ten gunste van kamermuziek naast opera-, koor- en orkestmuziek. De muziek van Glazoenov zelf is van het meer traditionele soort, het klinkt naar Mendelssohn, Schumann, Brahms en Dvorák. Maar het is onmiskenbaar eigen, Russisch, Glazoenov." (Hans Quant, Luister) "De hier opgenomen kwartetten Nrs. 2 en 4 zijn getuigenissen van de vruchten van Rimsky-Korsakov's onderricht. Het zijn traditioneel vormgegeven vierdelige werken, conform de Europese norm. Glazoenovs Russische achtergrond openbaart zich hooguit in een enkel Slavisch klinkend thema." (JvG, Muziekweb)
De Russische volksheld Stenka Razin (1630-1671) dankt zijn heldenstatus aan de combinatie van moed, slimmigheid en vrijgevigheid. Met zijn kozakken leidde hij een zeeroversbestaan op de rivier de Don en wist velen aan zich te binden. Hij was eigenlijk een soort Robin Hood maar dan in het kwadraat. Razin schrok er niet voor terug om de Russische marine direct aan te vallen, maar hij zat ook vol slimmigheden. Zo wist hij enkele forten aan de Wolga te veroveren door zijn vloot van 35 schepen de ene rivier uit te tillen en de andere weer in te laten glijden. De verrassing was compleet. (...) Zo’n man spreekt tot de verbeelding. In 1885 wijdde Aleksandr Glazoenov een symfonisch gedicht aan de man.|
"Symphonies by teenagers generally get put away and quietly forgotten. Not Glazunovs First: quite deservedly, the 15-year-olds bold effort was hailed as the most auspicious composerly début since Mendelssohn. Emotionally and structurally, the 6th Symphony is a much more ambitious affair, especially in the stormy first movement. Otaka pays it the compliment of meticulous preparation and total musical commitment. An euphonious recording but for the warmth and dedication of the performances." (Gramophone)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.