Op 22 april 2018 zingt het Nederlands Kamerkoor het titelstuk van deze CD in het Muziekcentrum, Enschede.\n\n"The Sixteen onderscheidt in katholieke koormuziek slechts drie truly great composers. Het zijn de renaissance-Spanjaard Tomás Luis de Victoria, de 20ste-eeuwse Fransman Francis Poulenc en de hedendaagse, tegenwoordig veelgezongen Schot James MacMillan. Als een kleurgevoelige glas-in-loodzetter plaatst hij scherven uit renaissance, romantiek en Russisch-orthodoxe kerk samen in schurend moderne zetting. Daarbij houdt de praktiserende katholiek graag rekening met de technische vermogens van niet-professionele groepen die smachten naar uitdagende, betekenisvolle koormuziek. Soms ontaardt MacMillans aanpak in een vroom tuttifrutti. Maar op z¿n best levert de componist koorklanken met stevige zuignapjes. Neem de driedelige Tenebrae Responsories: met een giftige harmonische verkleuring snijdt MacMillan het verraad aan waarmee Jezus' gang naar Golgotha begint." (Guido van Oorschot, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
Opname: 2009
Het Lets Radio Koor & Sinfonietta Riga vertolken dit werk op 3/3/2017 in het Muziekcentrum, Enschede. Op CD hoort u Britten Sinfonia en Polyphony. "James MacMillan wil de experimentele muziek een menselijk gezicht geven, waarbij expressie en contact met het publiek zwaar wegen. Als katholiek voelt hij zich eerder verwant met Bonhoeffer of de Zuid-Amerikaanse bevrijdingstheologie dan met de etherische spiritualiteit van Pärt of Taverner. MacMillans grootste invloeden zijn Messiaen, vanwege zijn uitzicht op ijle hoogten, en Sjostakovitsj vanwege de gegunde blik in de afgrond. Voor wat Seven Last Words from the Cross betreft ligt vergelijken met Bach voor de hand, vanwege dat summum van de passiemuziek, de Matthäus-Passion. Dit betreft vooral het terrein van de liturgie; puur muzikaal gezien hebben Bach en MacMillan natuurlijk niets met elkaar te maken. Behalve dan in het tweede deel, Woman, Behold thy Son!, waarin MacMillan indrukwekkende resultaten weet te bereiken met een soort koraalparodie." (HJ, Muziekweb)
Opname: 2007
Opname: 2008, 2009. Editors Choice in Luister juli/aug 2010: "De Schotse componist MacMillan is nieuwe vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie Hilversum. Met deze CD geeft hij een visitekaartje af dat er wezen mag. Maar eigenlijk is de CD een schitterende etalage voor het Groot Omroepkoor, een van 'onze' best bewaarde geheimen: beroepskoren van deze omvang zijn wereldwijd een vrijwel uitgestorven fenomeen. Het a cappella koorwerk Sun-Dogs spreekt onmiddelijk aan met gebruikmaking van alle moderne middelen: er wordt gefluisterd, geschreeuwd, gezucht en gefloten, maar er wordt boven alles prachtig gezongen. De nieuwe chef-dirigent, Celso Antunes, heeft de leiding. Visitatio Sepulchri is een theatraal werk dat geschreven werd voor kamerorkest en solo-stemmen, en dat hier in een nieuwe versie voor groot koor tot klinken komt. Daardoor krijgt het een extra mystieke dimensie die het uitermate geschikt maakt voor de concertzaal. Alles is schitterend opgenomen." (Siebe Riedstra; 5 uit 5 sterren voor uitvoering en registratie)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.