22 resultaten
Sorteren op:
Rampen
Boek

Rampen een nieuwe geschiedenis van Nederland (2024)

Bespreking van de geschiedenis van Nederland aan de hand van rampen en epidemieën, vanaf de Middeleeuwen tot en met de Coronapandemie. Met kleurenfoto's, -illustraties en kaarten.

Beschikbaar
Lotte Jensen
Nederlands
Wij en het water
Boek

Wij en het water een Nederlandse geschiedenis (2022)

Geschiedenis van de strijd tegen het water in Nederland, met aandacht voor de dreiging van het water in de culturele verbeelding.

Beschikbaar
Lotte Jensen
Nederlands
Napoleons nalatenschap
Boek

Napoleons nalatenschap sporen in de Nederlandse samenleving (2020)

Bundel met artikelen over de hedendaagse nalatenschap van de Franse keizer Napoleon.

Beschikbaar
Nederlands
Zussenboek
Boek

Zussenboek ([2016])

Verhalen, gedichten en wetenswaardigheden over de bijzondere relatie die zussen met elkaar hebben.

Beschikbaar
Stine Jensen
Nederlands
Geluk in de negentiende eeuw
Boek

Geluk in de negentiende eeuw (2009)

Literatuurhistorische bijdragen over geluk in de 19e eeuw in de Nederlandse literatuur.

Beschikbaar
Nederlands
De grote en vreeselike vloed
Boek

De grote en vreeselike vloed de Sint-Elisabethsvloed 1421-2021 (2021)

Zeshonderd jaar geleden vond de Sint-Elisabethsvloed plaats, een van de grootste watersnoodrampen uit de Nederlandse geschiedenis. In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken de dijken door in de omgeving van Dordrecht: veel dorpen verdwenen voorgoed in de golven. Deze ramp leeft nog altijd voort in ons collectieve geheugen. De verhalen over een overstroming van Bijbelse proporties vormden de basis voor een rijke herinneringscultuur. Vanaf de vijftiende eeuw hebben talloze schilders, schrijvers, prenten- en kaartenmakers de ramp vereeuwigd. Dit rijkgeïllustreerde boek gaat in op de mythevorming en de culturele verbeelding van de ramp, beschrijft het ontstaan en vergaan van dit Zuid-Hollandse landschap, en werpt een blik in de toekomst van onze omgang met water. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieGeschiedenis van de Sint-Elisabethsvloed in november 1421 en de wijze waarop die later artistiek en literair werd verbeeld.

Beschikbaar
Nederlands
Against English
Boek

Against English pleidooi voor het Nederlands ([2019])

In een twintigtal essays betoogt een aantal schrijvers hoe belangrijk het is om het gebruik van de Nederlandse taal in alle gremia van de maatschappij te verdedigen.

Beschikbaar
Nederlands
Romantici en revolutionairen
Boek

Romantici en revolutionairen literatuur en schrijverschap in Nederland in de 18de en 19de eeuw (2019)

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf de tweede helft van de achttiende tot en met het eind van de negentiende eeuw, gezien in de context van maatschappelijke ontwikkelingen en historische gebeurtenissen.

Beschikbaar
Rick Honings
Nederlands
Schokkende boeken!
Boek

Schokkende boeken! (2014)

Bijdragen over ruim dertig werken uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur die bij verschijning als schokkend werden ervaren.

Uitgeleend
Nederlands
Verzet tegen Napoleon
Boek

Verzet tegen Napoleon (cop. 2013)

Geschiedenis van het verzet tegen de Franse overheersing tijdens de tweede helft van de Bataafs-Franse tijd (1806-1813), met name door schrijvers en dichters.

Beschikbaar
Lotte Jensen
Nederlands
Wij tegen het water
Boek

Wij tegen het water een eeuwenoude strijd ([2018])

De geschiedenis van Nederland is onlosmakelijk verbonden met overstromingen en watersnoodrampen. Denk aan de Sint-Elisabethsvloed van 1421, de Kerstvloed van 1717 of de watersnoodramp van 1953. Ook vandaag de dag vormt het water een rëele bedreiging. Velen beschouwen de strijd tegen het water dan ook als de kern van de Nederlandse identiteit. In 'Wij tegen het water' laat Lotte Jensen zien hoe de media deze beeldvorming al eeuwenlang in stand houden. Ze bespreekt vier pijlers waarop het wij-gevoel steunt: het vaste beeldrepertoire, de rol van het koningshuis, de liefdadigheid en de nationale herinneringscultuur

Beschikbaar
Lotte Jensen
Nederlands
Vieren van vrede
Boek

Vieren van vrede het ontstaan van de Nederlandse identiteit, 1648-1815 ([2016])

Een land vol vette koeien, bloeiende handel, welvaart en eendracht. Dat ideaalbeeld deed het goed bij grote vredesvieringen. Na de Vrede van Munster in 1648, toen de Nederlandse Republiek formeel als soevereine staat werd erkend, klommen tal van schrijvers in de pen om hun blijdschap te uiten. Ruim anderhalve eeuw later, tijdens het Congres van Wenen in 1815, droomden Nederlanders opnieuw van een gouden toekomst. 'Vieren van vrede' laat zien dat vredessluitingen een belangrijke impuls aan de nationale identiteit gaven. Na een oorlog ontstond ruimte om vooruit te kijken en te dromen van een betere samenleving. Elke vrede werd uitbundig gevierd met lofzangen, feesten, kanonsalvo's en vuurwerken. Schrijvers en dichtende staatslieden benadrukten hun vaderlandsliefde en roemden de Nederlandse oorlogs- en zeehelden. Er was ook sprake van een ontluikend Europees zelfbesef: vrede fungeerde als een bindmiddel tussen de naties. Tegelijkertijd schuilde in elke vrede de kiem van de volgende oorlog. Met de voormalige vijand werd genadeloos afgerekend en er ontstond ruimte voor debat: hoe zag het ideale Nederland eruit? Of ze nu voor of tegen Oranje waren, in het werk van publicisten kreeg de Nederlandse identiteit duidelijke contourenStudie over de vorming van de Nederlandse identiteit vanaf de Vrede van Munster in 1648 en de rol van vredesverdragen en de literatuur daarbij.

Beschikbaar
Lotte Jensen
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.