2 resultaten
Sorteren op:
Meisje in het gras
Boek

Meisje in het gras het tragische lot van de familie Van den Bergh en de zoektocht naar een schilderij ([2024])

"Komen ouders het verlies van hun kinderen ooit te boven? Het was een gelukkig gezin: Jaap en Ellen van den Bergh en hun twee dochtertjes, Rosemarie en Marianne. Maar in mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen en veranderde alles. Het gezin was van Joodse afkomst en was hun leven niet meer zeker. Met de verkoop van een vredig schilderij van Pissarro, Meisje in het gras, betaalden ze de kosten van hun onderduik. Jaap en Ellen van den Bergh overleefden de oorlog. Lange tijd zochten ze naar hun dochtertjes - tevergeefs, want de meisjes waren verraden en vermoord door de nazi's. Het schilderij van Pissarro, dat hen had moeten redden, bleef onbereikbaar voor de familie en kwam uiteindelijk in Duitsland terecht. Na de bevrijding werd een derde dochter geboren. Zij eerde haar zusjes door model te staan voor het standbeeld van Anne Frank op de Westermarkt in Amsterdam. Van een schilderij van Pissarro had ze geen weet. Tot een zomerse dag in 2016. Een onverwachts bericht zette haar leven op zijn kop."--achterflapPersoonlijke geschiedenis van een Joods gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog hun onderduik financiert met de verkoop van een schilderij van Pissarro, en een beschrijving van de reis die het schilderij vervolgens aflegde. Met foto's en illustraties.

Beschikbaar
Nederlands
Roof & restitutie
Boek

Roof & restitutie de uittocht en gedeeltelijke terugkeer van Nederlands Kunstbezit tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (2023)

"Roof & Restitutie vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Roof & Restitutie De uittocht en gedeeltelijke terugkeer van Nederlands kunstbezit tijdens en na de Tweede Wereldoorlog Door de ongekende verzamelwoede van nazi's als Hitler en Göring kwamen veel werken van kunsthandelaren en particulieren, zoals Goudstikker en Gutmann tijdens de bezetting in Duitse handen. Na de oorlog stuurden de Amerikaanse Monuments Men een groot aantal kunstwerken terug naar Nederland. Het was aan de Nederlandse Staat om geroofd of onder dwang verkocht werk terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren. Maar toen de vaak Joodse eigenaren hun eigendommen claimden, stuitten ze vaak op een bureaucratische, onwillige overheid. De werken werden ondertussen als Nederlands Kunstbezit verdeeld over de musea, in depot opgeslagen of geveild. Pas eind jaren negentig werd het teruggavebeleid onder internationale druk veel menselijker en volgde een gewetensvolle zoektocht naar de rechtmatige eigenaren."---Waanders UitgeversVerhandeling over de handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Met afbeeldingen.

Beschikbaar
Rudi Ekkart
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.