"Deze minimalistische muziek is een mix van klassiek, folk en ambient. Harmonisch en dynamisch gezien gebeurt er weinig. Maar de spanning en emotie ontstaan door de leegtes, de klankkleuren en de krachtige melodische statements van zowel Hamasayan als Henriksen. Ook de soundscapes van Bang vullen een prominente rol. Op exact de juiste plekken voegt hij heel voorzichtig zijn drones of andere samples toe, waardoor de muziek vrijwel onopgemerkt in intensiteit toeneemt. Wie hier naar luistert moet dit wel met de volle aandacht doen, anders ontglippen de details door de subtiliteit van het geheel. Op de eerste CD is het werk wat meer klassiek georiënteerd met o.a. bewerkingen van composities van Komitas: een van de belangrijkste musici uit de Armeense muziektraditie. Op de tweede CD wordt het wat avontuurlijker, soms wat meer avant-gardistisch karakter. Knap is dat het kwartet twee CDs wist vol te spelen met minimalistische muziek, en toch iedere minuut opnieuw weet te boeien." (Armand van Wijck, Jazzenzo.nl)
"De Noorse, invloedrijke trompettist Arve Henriksen heeft sinds 1991 een imposante discografie opgebouwd. Hij speelt in diverse jazzbands en werkte samen met o.a. David Sylvian en onlangs nog Trio Mediæval. Kortom een muzikant waar je niet omheen kunt. Doorgaans levert hij heerlijk melancholische muziek, die het nachtelijke midden houdt tussen jazz, neoklassiek, minimal music en ambient. "Towards Language" is zijn negende soloalbum. Zijn muziek is altijd al een soort spreken zonder woorden, maar hier laat hij naast zijn trompet en elektronica ook af en toe zijn stem horen. In één track hoor je ook de zang van Anne Marie Friman (Trio Mediæval, Gavin Bryars). Voor de rest wordt zijn nachtelijk trompetspel geruggensteund door Jan Bang (livesampling, programmering, samples), Eivind Aarset (gitaar, elektronica) en Erik Honoré (synthesizers). Het levert een wonderschoon, nachtelijk en desolaat geheel op. Biologerende, majestueuze pracht." (Jan Willem Broek, De Subjectivisten)
"Eilertsen is een musicus die het gehele palet van de jazzmuziek beheerst, van klassieke tot atmosferische jazz. Nu komt hij ook nog met een nieuw soloalbum, Reveries And Revelations. Hiervoor vroeg hij bijdragen van enkele van zijn muzikale vrienden, ook allemaal grote namen uit de Noorse jazz: Arve Henriksen, Eivind Aarset, Thomas Strønen, Geir Sundstøl en Per Oddvar Johansen. Waarschijnlijk uit tijdnood geboren leverden zij hun bijdragen apart aan, die door Eilertsen via cut and paste in zijn muziek werden gevoegd. (...) De vraag die daarom onmiddellijk rijst, is of dit geen statisch album heeft opgeleverd. Vanuit een puur jazzperspectief is dit inderdaad waar. Maar om te beginnen is dit geen typisch jazzalbum. Het ging Eilertsen om het creëren van soundscapes die vanuit de bas laag voor laag zijn opgebouwd. Daarbij is het ook nog heel mooi gedaan." (Jazzenzo)
Arild Andersen (Lillestrøm, 27 oktober 1945) is een Noorse jazzbassist. Zijn terrein varieert van freejazz tot jazzrock en new age. Hij begon zijn muzikale carrière in het kwartet van Jan Garbarek. "Arv" is gecomponeerd en gearrangeerd door Arild Andersen voor het klassieke muziekfestival in Bergen (Noorwegen) in 1993. De traditionele volksmelodieën die in "Arv" voorkomen werden ook door de Noorse klassieke componist Edvard Grieg gebruikt voor enkele van zijn bekendste werken. "The fact that one can compare the arrangements with those of Grieg's makes for some fascinating genre-crossing listening experiences" (...) "...lots of breathtaking ensemble playing as well as excellent solos from each musician". (Milan Asadurov).
Was eind december 2010 op het Stranger Than Paranoia-festival in Paradox, Tilburg. "De machtig opgebouwde climaxen van dit trio (gitaar-bas-drums) rond de Noorse gitarist Eivind Aarset klinken precies hard genoeg om de oren te pijnigen, maar het hart te strelen. Zeurende soundscapes, waarin Aarsets gitaaraanrakingen gillend nadenderen, vinden ontknopingen in intense expressie. De muziek ligt dicht tegen postrock, dankzij de langzame opbouw die leidt tot hemelse explosies. Het klankenspectrum van Aarset is ongekend. Hij bezit de agressie van Jimi Hendrix en de berusting van Noorse landschappen. Dit trio kan net zo goed spelen in Paradiso, en klinkt in het kleine zaaltje van de Paradox als een geschenk. Een mooier slot had "Stranger Than Paranoia" zich niet kunnen wensen." (Tim Sprangers, Volkskrant) Deze eerder in 2010 verschenen live-CD is gemaakt met een grotere bezetting op o.a. het Moers Festival, maar de beschrijving geeft ook goed de algehele muzikale sfeer van dit album weer.
"While Aarset and Bang have worked together in many projects, particularly on Aarset's "Dream Logic" (ECM 2012), "Snow Catches on her Eyelashes" is a different kind of creation. Where "Dream Logic" was distinctly an "Eivind Aarset" album, albeit one where Aarset explored new territory with his guitar and playing, this new album is clearly the work of a duo. Immediately noticeable is the lack of obviously "guitar" sounds. Aarset uses his instrument extensively as a textural device, conjuring all manner of electroacoustic noise and hum, glitches, and disruptive sonics. However, on "Two Days In June", a track created for the late dancer/choreographer Christine Brunel, the harmonic and melodic aspects of Aarset's playing come to the fore. Bang's manipulation of field recordings, samples, found sounds, and of Aarset's playing provides a musical and textural continuity and coherence to the album." (eivindaarsetjanbang.bandcamp)
Gitarist van Nils-Petter Molvaer (hier gast). Release op Bugge Wesseltoft's Jazzland-label. In Jazzland-programma op North Sea 2002. Staaltje Scandinavie-nu-jazz: Abstract-impressionistische, electronicagedomineerde muziek a la Molvaer.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.