“Het is moeilijk om uit de tien nummers van "Javelin" enkele hoogtepunten te kiezen omdat de plaat het meest tot zijn recht komt als geheel. Door de beperkte speelduur van net geen drie kwartier, door de harmonieuze rijkdom van de muziek en de diepgang van de teksten verveel je je als luisteraar geen moment. En hoewel Stevens de liedjes met dezelfde elementen opbouwt, slaagt hij er in elk nummer in om toch met verrassende vondsten te komen. Met "Javelin" keert Sufjan Stevens niet alleen terug naar het land van de indiefolk en singer-songwriters, hij claimt ook meteen weer de troon. Inhoudelijk combineert "Javelin" de opbouw en sombere gevoelens van "Carrie & Lowell" terwijl het klankenpalet een kleine weerspiegeling geeft van Stevens’ carrière. Het resultaat is een plaat van een adembenemende schoonheid. 'Javelin' vertaalt zich uit het Engels als ‘speer’ en dat woord dekt volledig de lading: Stevens doorboort met deze nieuwe plaat helemaal het hart van de luisteraars.” (Dansende Beren; 5 uit 5 sterren)
" "Convocations" werd geschreven tijdens de corona pandemie, in de nasleep van het overlijden van Sufjan Stevens’ vader. Hij grijpt daarbij volledig terug op elektronica en geeft met ambient composities gehoor aan zijn eigen gevoelens van verdriet, eenzaamheid en angst. Stevens schreef het album in vijf delen; "Mediation", "Lamentation", "Revelation", "Celebration" en "Incantation". Elk gedeelte heeft zijn eigen sfeer. In het geheel kun je elementen terug horen uit shoegaze, space jazz en dronemuziek. "Convocations" moest vooral abstract blijven en zich verschillende kanten op kunnen ontwikkelen, zoals Stevens’ eigen gevoelens. Het album is daarom ook volledig instrumentaal. Door sommige nummers zul je je even heen moeten worstelen, hoewel het album op andere momenten zonder enige moeite onder je huid zal kruipen." (Muziekweb)
"Baanbrekers zijn het, de vrienden uit Brooklyn, New York. Toen componist Nico Muhly in 2011 'artist in residence' was in het Eindhovense Muziekgebouw legde hij de muzikale basis voor deze songcyclus. The National-gitarist Bryce Dessner zorgde voor de gitaararrangementen en voor de teksten tekende Sufjan Stevens, die er zijn preoccupatie met het mystieke en het heelal in kwijt kon. Pas 5 jaar later was er tijd om de cyclus vast te leggen. James McAlister, vaste drummer in Stevens' band, werd erbij gevraagd. De opnamen waren een proces op zich, waarbij nieuwe keuzes werden gemaakt. De rol van strijkers en blazers in de live-uitvoeringen is drastisch verkleind ten faveure van elektronica. Nu komen de warmere aspecten vooral van Dessners organische gitaarspel en Stevens' zang, die zelfs met autotune ontroerend is. Toch maakt die keuze het project des te meer een onderzoek naar het spanningsveld tussen verwijdering versus ontroering, bombast versus verstilling en beklemming verses verlossing." (Mieke Atema, Oor)
"Schijnt een tussendoortje te zijn, maar dan is het een van de meest indrukwekkende kliekjesplaten uit de pophistorie. De spaarzame instrumentatie, Stevens' fluistervocalen en z'n scherpe oor voor melodie zijn gloedvol aanwezig." (ML,Oor)
"Buitengewoon mooi, ontroerend en origineel, diepzinnig en vernieuwend. Met een uitgebreid instrumentarium schept hij een wondere wereld die raakvlakken heeft met Smog, Sea And Cake, Horsflies alsook Steve Reich. Fascinerend." (Heaven)
Tussen z'n 50-staten-project vond Stevens tijd om jaarlijks een kerst-EP op te nemen. Deze zond hij toe aan vrienden en bekenden en zijn inmiddels uitgegroeid tot collector's items. De laatste nam hij afgelopen zomer op en zit met de EP's uit 2001, 2002, 2003 en 2005 in een prachtig boxje. Sufjan heeft op deze EP's een hele serie kersttraditionals naar z'n hand gezet. Vooral kerkelijke gezangen hebben z'n voorkeur: "Lo! How A Rose E'er Blooming" (ofwel "Er Is Een Roos Ontloken"), "Hark! The Herald Angels Sing!" (ofwel "Hoor De Engelen Zingen d'Eer") en vele andere oeroude, onverslijtbare gezangen krijgen een typisch Sufjan-arrangement, waardoor ze naadloos aansluiten bij de zelfgeschreven kerstliedjes. Sufjan speelt net als op z'n reguliere platen een scala aan instrumenten die hij laag voor laag heeft opgenomen. In het dikke boekje staan alle teksten mét akkoordenschema's, opdat er onder de boom uit volle borst kan worden meegezongen!
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.