Geschiedenis van het Nederlandse koningshuis vanaf de 15e eeuw. Met volop afbeeldingen.
Cultuurgeschiedenis van de Nederlander en zijn caravan. Met veel foto's.
Artikelen over de in de twintigste eeuw veranderende rol van Nederlandse vrouwen in de samenleving en hun emancipatie.
In 80 jaar oorlog beschrijft historicus Gijs van der Ham hoe verzet, opstand en burgeroorlog ervoor zorgden dat de bestaande Nederlanden in twee delen uiteenvielen. Het noorden, het huidige Nederland, werd onafhankelijk. Het zuiden, nu grofweg Belgie, bleef onderdeel van het Spaanse rijk. Pas tachtig jaar en drie generaties later kon vrede worden gesloten. In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon (1568-1648). Het jubileumjaar is aanleiding voor een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum, een zevendelige televisieserie van de ntr en een bijbehorend boek: 80 jaar oorlog. Alle drie laten zij zien hoe onderwerpen zoals tolerantie, godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht en identiteit - ook nu nog relevant -, een cruciale rol speelden in het ontstaan van het huidige Nederland en Belgie. De vormgeving van 80 jaar oorlog is in handen van de gerenommeerde grafisch ontwerper Irma Boom. Dit rijk geillustreerde boek is gebaseerd op voorwerpen en kunstwerken uit de tentoonstelling en verhalen uit de televisieserie. Daarnaast bevat het beschouwende essays van Judith Pollmann en Peter Vandermeersch.Overzicht van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) aan de hand van thema's, objecten, kunstwerken en persoonlijke getuigenissen.
Korte essays over de rol van vrouwen in de geschiedenis, vrouwenemancipatie en bijzondere vrouwen.
Tien verhalen, gebaseerd op uitzendingen van het populaire tv-programma Andere Tijden, over de hortende transformatie van het Nederlandse platteland in de afgelopen eeuw.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.