In 1990 won de toen in Kampen woonachtige, maar geboren en getogen Friese zangeres/stemkunstenares de Boy Edgar Prijs, de hoogste jazzprijs van Nederland. Tegenwoordig werkt ze samen met organist en harmoniumspeler Klaas Hoek. Op "Winterlûd" vertolkt het duo echte volksliedjes met een beetje serieuze inslag: oude liedjes uit de Province, Friese composities en een mix van Engelse, oude Franse kerstliedjes en Friese liederen. Het zijn improvisaties op poëzieteksten, begeleid door spel op een klein orgel, een harmonium. 'Het mooie is dat zowel je stem als het harmonium heel nadrukkelijk met luchtwerking te maken hebben. Mensen hebben behoefte aan sobere, diepe muziek. Het gaat eerst om de tekst, dan volgt vanzelf de muziek.', aldus Bijma. (naar Willem van Halem, De Stentor)
Het album "Push It" van het voor de gelegenheid bijeen gebrachte "Up There Trio" is een initiatief van saxofonist en keyboard speler Alan Laurillard. En wel een heel bijzonder initaitief. Jazzy improvisaties met een grote rol voor een kerkorgel. Opgenomen in de akoestische ruimte van een kathedraal. Alan Laurillard zorgt voor de Percussie, saxofoon en synthesizer, Greetje Bijma - een uitstekende keuze voor dit concept - doet de zang en Klaas Hoek bespeelt de krachtpatser: het kerkorgel. (GR Muziekbank)
In 1996 verschijnt bij het label Enja van de groep Freezing Screens, waarin Jasper van 't Hof en Pierre Favre zitting hebben, een gelijknamige cd met opnamen van een Duitse radioproductie voor stem, synclavier en improvisatie. Hun optreden tijdens de Donaueschinger Musiktage was een groot succes en werd door de critici beschouwd als een hoogtepunt van het festival. (Bron: Jazzhelden.nl, tekstboekje CD)
"Eén van de weinige Nederlandse zangeressen die écht kunnen improviseren en meer dan één soort geluid kunnen produceren.. Veel niet-westerse klanken en melodieën, gezongen met schokkende présence."(Koen Schouten, Volkskrant) Meet zich per track een andere zangstijl aan, uit een compleet andere hoek van de wereld. Ze wendt daartoe haar stem met indrukwekkende kameleontische vermogens steeds geheel verschillend aan, of ze nu uit oud-Chinese of traditioneel-Bulgaarse stijl put, het maakt haar niet uit.
Opname: juni 1992.\nAlbum uit 1993. Wat stemkunstenares Bijma met haar stem kan grenst aan het ongelooflijke. Heen en weer schieten tussen diverse disciplines vertolkt ze Sybren Polets 'script' over Louis Andriessens piano en Michel Mulders samples.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.