Verzameld werk van zanger, liedjesschrijver en cabaretier Maarten van Roozendaal (1962-2013).
In 2002 maakte Egon Kracht geheel in overeenstemming met het muzikale gedachtegoed van Johann Sebastian Bach, een alternatieve, instrumentale Mattheus Passion. De vele liefhebbers van dit meesterwerk herkennen de muziek en zijn tegelijkertijd blij verrast door de nieuwe, frisse aanpak en zijn verbaasd over de tijdloze schoonheid van de muziek. Uit de pers: Het is een bijzondere ervaring om de Mattheus Passion van Egon Kracht te ondergaan. Kracht nadert de componist Bach tot op het bot. Hij laat veel weg, maar openbaart de kern. Hij laat horen waar het om gaat, waarom deze muziek zo bijzonder is en nog altijd de ziel kan raken.
Registratie van het programma dat dit trio in het seizoen 2008/2009 in de theaters bracht. "De liedjesprogrammas van Van Roozendaal zijn eigenlijk altijd prachtig. Ook dit is een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre. De chansonnier weet zijn publiek anderhalf uur lang op te tillen en niet meer los te laten. Met een prettige losheid neemt hij plaats achter zijn vleugel, om vervolgens elke toeschouwer het gevoel te geven dat hij die avond speciaal voor hem staat te spelen. Muzikaal zit het weer geramd. Van Roozendaal heeft een van de mooiste stemmen van de lage landen: donker als het moet, breekbaar als het kan. Hij schrijft geraffineerde melodieën met arrangementen die nog lang naklinken in het hoofd, geholpen door Egon Kracht (contrabas) en Marcel de Groot (gitaar). De muzikanten zijn op elkaar ingespeeld en krijgen alle ruimte. Het plezier spat van het drietal af. Bij het rustige slotnummer, dat ze rondom de vleugel spelen, hangt de romantiek van drie jongens op een zolderkamer." (Merijn Henfling, Volkskrant)
"The five musicians on this set -- drummer-leader Pierre Courbois, trumpeter Eric Vloeimans, tenor saxophonist Fred Leeflang (who doubles on soprano), pianist Willem Kuhne, and bassist Egon Kracht -- are mostly unknown in the United States, but are very talented post-bop improvisers. In fact, the music on this release from the Dutch A Records label can hold its own with its American counterparts. Drummer Courbois wrote all five pieces, which are explored at great length (clocking in between nine and 15 and a half minutes), so there is plenty of room for Vloeimans, Leeflang, and Kuhne to stretch out. Although none of the songs are destined to become standards, the five musicians deserve to be much better known. This set is additional proof as to the universality of jazz." (Allmusic)
Pierre Courbois is sinds jaar en dag één van de vaandeldragers van de Nederlandse jazz, met zowel nationale als internationale erkenning. Hij speelde met Ben Webster, Jean Luc Ponty en Eric Dolphy en stond, samen met Jasper van t Hof, aan de wieg van de band Association PC. In 2008 won Courbois de VPRO/Boy Edgar Prijs. Het juryrapport roemde de drummer: 'Pierre Courbois is één van de belangrijkste vormgevers van de moderne Nederlandse jazz, een vooraanstaand ambassadeur daarvan in het buitenland, en een belichaming van de creatieve geest die de muziek kenmerkt. Zijn gebruik van aan andere culturen ontleende oneven maatsoorten heeft het ritmische vocabulaire van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek aanzienlijk uitgebreid.' Met zijn nieuwe kwintet, bestaande uit een aantal jazz-coryfeeën met wie Courbois in zijn veelzijdige carrière heeft samengewerkt, is hij op 8 april 2016 te horen in Jazzpodium de Tor.
In 2009 verschenen beeldregistratie van theaterconcert van het programma waarmee dit trio in seizoen 2006/2007 langs de Nederlandse theaters tourde. "Welke richting Van Roozendaal met zijn stemmingen ook inslaat, het is altijd heftig. Vergelijkingen zijn meestal een zwaktebod. Zo kunnen we Toon Hermans erbij halen in (de tekst van) "Mooi", en Bram Vermeulen (in zang, tekst en muziek) in "Bang", en Tom Waits in "De heer, de juffrouw en de jongeling". Maar in de kern is Van Roozendaal een volkomen authentieke zanger/liedjesschrijver, die de wereld en zichzelf met gezond wantrouwen, knallende romantiek en goedmoedig cynisme bekijkt en bezingt." (Patrick van den Hanenberg, Volkskrant)
"Sumblieme CD. Behalve de onconventionele muziek, die het beste uit jazz, rock en het felle chanson haalt, zijn er teksten waarin verbittering, verbazing en vertwijfeling doorklinkt. Sleutelnummer is 't aangrijpende "Jij Blijft Bij Mij"." (Volkskrant)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.