Een onderzoeker uit Amsterdam raakt in Drenthe in de ban van een oud lied over een driedubbele moord .
"Ruim 3 jaar liet de Friese zangeres/dichteres Nynke Laverman ons wachten op haar nieuwe CD, die als thema de kunst van het wachten heeft. Laverman gelooft heilig in de kracht van de natuur, die je vooral niet moet forceren. Durf te laten rijpen, luidt het credo van Laverman, die weer prachtig in het Fries zingt over wachten, de natuur en de eenheid tussen man en vrouw. Het openingsnummer "Boskule" is een bijna 7 minuten durend gesproken gedicht over de bosuil, die symbool staat voor geduld en waakzaamheid. Voor wie het Fries niet meester is, biedt de Engelstalige vertaling uitkomst. Vervolgens neemt Laverman ons mee in haar poëtische, gelaagde muziekwereld, die vaak donker en dreigend klinkt maar ook krachtig en lyrisch van aard is. Veel songs kennen een rauw, beatgericht geluid, ingekleurd door haar mede-producer (en echtgenoot) Sytze Pruiksma (piano, slagwerk en elektronica) en de fantastische celliste Geneviève Verhage. Breekbaar, meeslepend meesterwerk." (Bas Springer, Lust For Life; 5 uit 5 sterren)
Januari 2008 was dit programma al in het Enschedese Muziekcentrum: een eerbetoon aan Harry Bannink, een van Nederlands' grootste liedjesschrijvers van de 20ste eeuw. Natuurlijk komen de liedjes uit de Annie M.G. Schmidt-musicals aan bod, zoals "Vluchten Kan Niet Meer". Maar er is ook aandacht voor veel prachtig, maar minder bekend repertoire. De carrière van Loes Luca is verweven met het werk van Bannink: "Klokhuis", "Ja Zuster, Nee Zuster" en recent "'t Schaep Met De 5 Pooten". De Friese fadozangeres Nynke Laverman heeft aan de kleinkunstacademie het werk van Bannink leren kennen. Vrienten werkte ooit als assistent van Bannink en maakte de meester van dichtbij mee. Van Deursen ontwikkelde als puber een stiekeme fascinatie voor de liedjes die Willem Wilmink en Bannink bijdroegen aan De Stratemaker Op Zee-Show, waarvoor hij zich eigenlijk te oud voelde. Meesterarrangeur Bob Zimmerman nieuwe arrangementen het Holland Symfonia, gedirigeerd door Otto Tausk. Hiermee wordt dit werk in nieuw perspectief geplaatst.
Nynke Laverman is vooral door de Friestalige fado bekend geworden. Haar liefde voor de fado dreef Nynke naar Portugal, met als resultaat haar debuut "Sielesâlt" in 2003. Een mooi en opvallend nieuw geluid. Voor haar 2009-album, Nomade, trok ze naar de steppen van Mongolië en leefde ze een maand bij een nomadenfamilie. Bij mensen wiens leven één grote trektocht is door een uitgestrekt landschap. Deze ervaring vormt het fundament onder Nomade. (Muzieknu.nl) Verwacht nu niet dat Laverman nu Mongolisch-getinte muziek is gaan maken. Eigenlijk neemt ze hier wat afstand van op volksmuziek geënte muziek, om aan te komen met iets dat zich het best laat omschrijven als 'progressieve Friestalige folkpop'. Er is veel aandacht besteed aan het 'sound design': de songs zijn vaak aangekleed met een haast filmisch, gelaagd geluidsdecor, waarin vanalles tegelijk gebeurt. We horen niet alleen een scala aan instrumenten, maar ook origineel non-instrumentarium en electronische sounds. En tóch is het resultaat heel organisch.
"Christina Branco's Slauerhoff-fado's nu in Fries! De jonge Nynke zingt ze op fado-wijze, met zindererende emotie, maar pathos knap mijdend. De begeleiders springen avontuurlijk om met 't idioom en combineren bv. gitaren met marimba." (VK) Met bonus CD met "Dat Waarme Hert" (Speciale versie van "Vida Triste" voor het 25-jarige regeringsjubileum van koningin Beatrix).
Op 't succesvolle "Sielesâlt" combineerde ze haar liefde voor de Portugese fado met haar moedertaal, het Fries. Ditmaal wordt de Friese taal wordt gekoppeld aan Spaanse, Argentijnse en Mexicaanse klanken, én wederom aan de fado. De teksten zijn speciaal voor dit project geschreven door de Friese dichteres Albertina Soepboer en componisten uit diverse mediterrane landen maakten de muziek. Een schitterend album vol zuidelijke passie, melancholie en oorspronkelijkheid. Extra: "Het Moordlied" met De Kift.
Concert, opgenomen op 23 juni 2007 in de Teatertn in Rijs en een documentaire met de titel: Dit is gjin begjin : over taal, honger en eigenheid
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.