"Peter Benoit zegt ons misschien niet zoveel. Voor het Vlaamse zelfbewustzijn was hij echter van groot belang. In 1867 was zijn reputatie al zo gegroeid dat hij aangesteld werd als directeur van de Vlaamse Muziekschool van Antwerpen, het latere Koninklijk Vlaams Conservatorium. Benoit was toen een beroemdheid vanwege de koorwerken die in deze CD-set zijn te vinden. Als eerste ontstond de zogenaamde 'religieuze tetralogie': Kerstmis (1858), Hoogmis (1860), Te Deum (1862) en Requiem (1863). Daarnaast horen we 2 omvangrijke oratoria (in het Vlaams) voor meerdere solisten, koren en orkest. Benoit was goed op de hoogte van wat Berlioz, Wagner en Liszt presteerden in hun vocale werk. Aan mooie, gedurfde momenten ontbreekt het het dan ook niet. Toch krijg je daarnaast de indruk dat Benoit zich inhield, omdat hij boven alles toegankelijk wilde zijn voor het eigen Vlaamse volk. Als zodanig was deze muziek ongetwijfeld baanbrekend. De mooie momenten geven echter ook het gevoel dat het meer had kunnen zijn." (Muziekweb)
Peter Benoit (Harelbeke, 17 augustus 1834 - Antwerpen, 8 maart 1901) was een Belgische componist en muziekpedagoog. Hij is bekend voor zijn ijver voor de vervlaamsing van het muziekonderwijs en werd de eerste directeur van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen.Peter Benoit wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van het artistiek nationalisme in België. De beweging die als doel had de Vlaamse muziek in België te vestigen en te promoten. In de volksmond wordt nog steeds gezegd dat Hendrik Conscience zijn volk leerde lezen en Peter Benoit het leerde zingen.|
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.