(Charles) Edmund Duncan-Rubbra (ook: Edmund Duncan Rubbra) (Northampton, 23 mei 1901 – Gerrards Cross, 14 februari 1986) was een Brits componist, muziekpedagoog en pianist. Rubbra groeide op in een arbeidersfamilie. Van zijn moeder kreeg hij de eerste pianolessen. Om de inkomsten van de familie te verbeteren werkte hij na zijn schoolperiode bij een Britse spoorwegmaatschappij. Op 16-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste pianorecital met werken van Cyril Scott. Rubbra viel zo op bij Scott, dat deze laatste hem aansluitend lessen voor piano en compositie gaf. Vier jaar later won hij een studiebeurs en kon daarmee aan het Royal College of Music in Londen studeren, onder andere compositie bij Gustav Holst en harmonieleer en contrapunt bij Reginald Owen Morris. Beiden hadden sterke invloed op zijn muzikale ontwikkeling. In 1925 studeerde hij af aan het Royal College of Music en ging werken als freelance componist, leraar en muziekcriticus. Zijn vakmanschap is te herkennen in zijn boekje Counterpoint uit 1960.
Tijdsduur: ca. 19 minuten
Alan Rawsthorne (Haslingdon, (Lancashire), 2 mei 1905 - Cambridge, 24 juli 1971) was een Brits componist. Rawsthornes carri?e zou eigenlijk anders verlopen. Tot zijn twintigste levensjaar studeerde hij voor tandarts en architect. Pas toen hij 20 werd stapte hij over naar de muziek; hij ging studeren aan de Royal Manchester College of Music, eerst cello en piano. Toen hij daarmee klaar was in 1930 studeerde hij verder piano in Berlijn, bij Egon Petri. In 1932 kreeg hij zijn eerste baan als musicus aan de School of Dance and Mime en leraar piano/compositie in Darlington Hall, Totnes. Daarna vertrok hij naar Londen en trouwde violiste Jessie Hinchliffe. Zijn eerste doorbraak als componist kwam met Thema en Variaties voor twee violen in 1938 (Festival ISCM); gevolgd door Symfonische Studies in 1939. (...) Op deze CD staan de twee pianoconcerten en ook Practical Cats o.l.v. de componist.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.