Ferdinand Ries werd, net als Ludwig van Beethoven, geboren in Bonn. De vader van Ries, de violist Franz Anton Ries (1755-1846), was een vriend van Beethoven en bovendien diens vioolleraar. Ferdinand kreeg ook les van zijn vader en volgde later pianolessen bij Beethoven in Wenen. Ries van zijn kant werkte als kopiist en secretaris voor Beethoven. In juli 1804 gaf hij zijn eerste publieke optreden, een uitvoering van het derde pianoconcerto van Beethoven. Dankzij de invloed van Beethoven kreeg Ries aanstellingen als pianist bij adellijke families in Baden en Silezië. Tussen 1809 en 1813 toerde hij als concertpianist door Europa. Ries was een productief en origineel componist in elk genre, wiens werk, zoals dat van andere tijdgenoten, grotendeels overschaduwd is geraakt door dat van Beethoven. Hij schreef onder meer acht symfonieën, waarvan er zeven gepubliceerd werden. Daarnaast schreef hij veel voor piano concerto's, trio's, kwartetten, sonates - maar ook oratoria, liederen, en kamermuziek. (Wikipedia).
Pianoconcert Opus 55 van Ferdinand Ries is geschreven in de proto-Romantische stijl, vergelijkbaar met de concerten van Johann Nepomuk Hummel.
Opname: 2008, 2009
Ferdinand Ries (1784-1838) is in de muziekgeschiedenis vooral bekend geworden als de trouwe leerling, en later algemeen assistent van niemand minder dan Ludwig van Beethoven. (...) Het aardige van deze cd is echter dat we hier niet de meester en zijn leerling horen, maar de leerling als meester en vice versa. Ries is vertegenwoordigd met zijn Strijkkwartet op.150 nr.2, dat werd voltooid in 1826. Het is een vierdelig stuk dat, zoals zovele kwartetten uit deze periode, aanknoopt bij het model van Beethovens op.18: vier delen, een speelduur van een half uur en romantische expressie die zich grotendeels nog in de klassieke vormen handhaaft. Beethovens bijdrage is een Fuga voor strijkkwartet uit 1794; een oefening die hij schreef in opdracht van zijn leermeester Albrechtsberger. Tenslotte is het laatste woord aan Ries, wiens Pianosonate op.11 no.1 deze grappig opgezette cd besluit. (JvG, Muziekweb).
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.