Bevat o.a. ook: Corrente nona (uit: Il ballo del gran duca op.16) / Giovanni Legrenzi. Ciaccona / Alessandro Piccinini. - 1. Con che soavita / Claudio Monteverdi. 2. Lamento della regina d'Inghilterra / Antonio Bertali. 3. Cantate, alt, strijkorkest, RV.684 "Cessate, omai cessate" / Antonio Vivaldi. 4. Lamento d'Arianna a voce sola / Claudio Monteverdi. 5. Incassum, Lesbia, Z. 383 "The Queen's epicedium" / Henry Purcell. 6. O solitude, Z.406 / Henry Purcell. - UITV.: Anne Sofie Von Otter (sopraan) ; Franz-Josef Selig (bas) ; Jakob Lindberg (theorbe) ; Musica Antiqua Koln ; Reinhard Goebel (dirigent). - Archiv 457 617-2
Opname: 2009.\n\nVirtuoze werken die zijn gecomponeerd voor "ouderwetse" instrumenten in opdracht van de machthebbers van het hof van Habsburg tijdens de Contra-Reformatie. De Habsburg-keizers waren onder andere verantwoordelijk voor het aanstellen van talentvolle componisten als hofkapelmeester, waaronder Antonio Bertali (1605-1669), Johann Heinrich Schmelzer (1620/23-1680) en Johann Joseph Fux (1660-1741). (Bron: tekstboekje CD).
"Via de CD "Lamenti" (1998) van Anne Sofie von Otter kan men de Italiaanse componist Antonio Bertoli (1605-69), die o.a. in dienst was van keizer Ferdinand II, kennen. Maar een grootschalig werk als deze sepolchro is echt volkomen nieuw op CD. Een sepolchro is een typische Italiaanse oratoriumvorm die speciaal voor de Lijdensweek is bestemd en waarin het sacrale en het profane verenigd zijn. De oorsprong ervan ligt in Mantua, 1617. Maria Magdalena, de spijt betuigende zondares, was dankbaar onderwerp van dit genre. Ook voor Bertali, die aan aan een proloog werd geholpen door Claudio Monteverdi, maar ook bijdragen verwerkte van Muzio Effrem en Salomone Rossi. In totaal gaat het om 31 korte deeltjes meest gezongen, maar doorspekt met mini sonatedeeltjes. Met een viertal goed samengaande vocale solisten zorgt het keurig de oude uitvoeringsprincipes volgende Belgische ensemble Scherzi Musicali van Nicolas Achten voor een uitmuntende realisatie van dit werk. Een fijne ontdekking." (Jan de Kruijff, Musicalifeiten)
Opname: 2007
"Antonio Bertali (1605-1669) was een van de vele Italiaanse componistenviolisten die in Duitsland en Oostenrijk hun grootste triomfen vierden. Hij was hofkapelmeester in Wenen, waar hij meer dan tweeduizend werken moet hebben gecomponeerd. Een groot deel daarvan is verloren gegaan en als je deze cd met kamermuziek hoort, is dat erg jammer. Bertali schreef in de virtuoze Italiaanse stijl van de eerste helft van de zeventiende eeuw, een stijl die in het Duitse taalgebied verder werd ontwikkeld door Biber en Buxtehude. Deze grillig-virtuoze stijl, die stylus phantasticus wordt genoemd, heeft in Duitsland en Oostenrijk veel langer stand gehouden dan in Italië zelf." (Marcel Bijlo, Klassieke Zaken)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.