"Trompettist Mathias Eick schreef zeven krachtige composities en maakte dit album met een nieuwe bezetting. Daarbij vallen vooral violist Gjermund Larsen en percussionist Helge Norbakken op. Eerstgenoemde legt een mooie link tussen de Amerikaanse en de Noorse folkmuziek, vooral in een duet met Eick in "Lost". Pianist Jon Balke vult Eick mooi aan, vooral in "November". Bassist Mats Eilertsen is een bekende in het Scandinavische idioom en hij werkt op een interessante, percussieve wijze samen met de grote trom van Norbakken. Eick heeft een altijd herkenbare toon, met vaak lange, sensitieve melodieuze lijnen en lage registers. Hij weet stijlen uit zijn geboorteland met ideeën uit Noord-Amerika tot nieuwe stukken te smeden. Soms is dat pure melancholie, het gevolg van heimwee. Toch is "Midwest" bepaald geen moeilijke plaat. Maar ook niet lichtvoetig. Ondanks de laagdrempeligheid van de muziek wordt het album juist steeds interessanter. Heimwee kan soms tot mooie dingen leiden " (Peter J. Korten, Jazzflits)
"De contrabas is meer dan een begeleidingsinstrument alleen voor Mats Eilertsen. In zijn trio gebruikt hij zowel klassieke als experimentele technieken om een solide basis neer te zetten, waar subtiel op ingespeeld wordt door pianist Harmen Fraanje en drummer Thomas Strønen. Het resultaat is deels lyrische, deels atmosferische muziek die anders klinkt dan je van een jazztrio zou verwachten. Mats Eilertsen is een veelgevraagd contrabassist in zijn thuisland Noorwegen en heeft bovendien een speciale band met Nederland: in het BIMHUIS speelde hij bijvoorbeeld in de bands van Wolfert Brederode en Joost Lijbaart. In zijn trio speelt hij met de Nederlandse pianist Harmen Fraanje en de eveneens Noorse drummer Thomas Strønen. Hun werk werd prachtig vastgelegd werd op het album And Then Comes the Night op ECM Records." (Website Bimhuis)
"Norway is a pulsing hotbed of jazz creativity and invention and a source of much thats good in cutting-edge European jazz at the moment. Sun Sparkle, the second album by SkyDive Trio, reinforces that perception. This new supergroup power trio brings together Nowegian bassist Mats Eilertsen and compatriot, composer and guitarist Thomas T. Dahl, with Finnish percussionist Olavi Louhivuori. Norway and Finland both border the Arctic Circle and this album has a sort of hypnotic, fluid sensibility that dazzles and mesmerises like a musical Northern Lights. This album has a strong jazz-rock vibe to it on some tracks (what came into my mind at one point was the US band Tool) and tracks like Apollo, with its simple eighth-note bass rhythms and four-to-the-floor drumming, reinforce that idea. Their press release says the band counters jazz subtlety with rock attack, and that is a pretty accurate description". (Londonjazznews.com).
"Na het soloalbum Wolf Rune voor zang en kantele is Sinikka Langeland weer teruggekeerd naar een kwintet om haar inmiddels unieke en mooie muziek te presenteren. Met haar opnames van de afgelopen tien jaar heeft Langeland zich laten inspireren door de cultuur van Finnskogen, een gebied aan de grens van Noorwegen met Zweden dat bekend staat als het "Woud van de Finnen" en met haar nieuwste album zoekt ze nieuwe expressiemogelijkheden in de hedendaagse poëzie van Jon Fosse. De charme van Sinikka's muziek is de manier waarop traditioneel en modern naast elkaar staan. Door op de een of andere manier de essentie van beide te vangen, heeft de muziek van de kantele-speelster en vocaliste een tijdloosheid die emotioneel innemend is en de luisteraar vaak achterlaat met een gevoel van innerlijke rust." (Jazz Views)
"Eilertsen is een musicus die het gehele palet van de jazzmuziek beheerst, van klassieke tot atmosferische jazz. Nu komt hij ook nog met een nieuw soloalbum, Reveries And Revelations. Hiervoor vroeg hij bijdragen van enkele van zijn muzikale vrienden, ook allemaal grote namen uit de Noorse jazz: Arve Henriksen, Eivind Aarset, Thomas Strønen, Geir Sundstøl en Per Oddvar Johansen. Waarschijnlijk uit tijdnood geboren leverden zij hun bijdragen apart aan, die door Eilertsen via cut and paste in zijn muziek werden gevoegd. (...) De vraag die daarom onmiddellijk rijst, is of dit geen statisch album heeft opgeleverd. Vanuit een puur jazzperspectief is dit inderdaad waar. Maar om te beginnen is dit geen typisch jazzalbum. Het ging Eilertsen om het creëren van soundscapes die vanuit de bas laag voor laag zijn opgebouwd. Daarbij is het ook nog heel mooi gedaan." (Jazzenzo)
Opname: 2006
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.