"Een jazzplaat die tegelijkertijd diep geworteld is in de traditie en toch nieuw en vooruitstrevend klinkt, verschijnt niet iedere dag. "Far From Over" van toetsenist Vijay Iyer is wel zo'n plaat. De drie blazers en het grootse open drumgeluid van Tyshawn Sorey roepen in "Good On The Ground" Art Blakey's Jazz Messengers in herinnering. Even later denk je aan de afrofunk van Herbie Hancock, 45 jaar geleden, en veer je op bij een knap gespeeld bebopthema in "Down To The Wire". Iyer leidt zijn sextet langs de klassieken, maar kijkt ook naar de toekomst, zoals in het op hiphop-georiënteerde "Nope", waarin de toetsenist zijn Rhodes stevig laat funken. Alle composities kennen een andere invalshoek. Er wordt razendknap gespeeld zonder dat de muziek te cerebraal wordt, iets waarin het andere werk van zowel Iyer als zijn altsaxofonist Steve Lehman nog weleens dreigt te vervallen. Fris, spannend en opwindend: zo klinkt dit voorlopige jazzhoogtepunt van 2017." (Gijsbert Kamer, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
"Na zijn prachtige samenwerking met zangeres Arooj Aftab is de New Yorkse pianist Vijay Iyer weer terug met het trio waarmee hij in 2021 het fraaie album "Uneasy" maakte. De optredens van Iyer met bassist Linda May Han Oh en drummer Tyshawn Sorey die er op volgden, deden al hopen op een vervolg, maar Oh en Sorey zijn veel gevraagde muzikanten. Gelukkig is er nu een vervolg, "Compassion", waarop het samenspel nog iets meer uitgediept lijkt. Iyer speelt bedrieglijk melodieus in Stevie Wonders "Overjoyed", waarin hij steeds bijna uit de melodie ontsnapt, en moet echt even een weg zoeken naar een ingang wanneer Sorey het titelstuk met zachtjes zingende cymbalen opent. Boeiend is ook hoe Oh in "Arch" het voortouw neemt met haar even soepele als krachtige basspel, waarna Iyer langzaam naar voren treedt. Van freejazz in Nonaah tot strak funkend in "Ghostrumental" is dit album echt triowerk waarvoor je zo een paar weken mag uittrekken om alle patronen in het samenspel te ontrafelen." (Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
"Componist, pianist en Harvard-hoogleraar Vijay Iyer keert na de kamermuziek-CD "Mutations" nu weer terug naar zijn pianotrio. Gelukkig, want het is met Stephan Crump (b) en Marcus Gilmore (d) met wie Iyer de spannendste jazz maakt. Iyer houdt van conceptuele muziek. Op zijn eerste trio-album voor ECM onderzoekt hij de geheimen van een 'break', dat stukje tussen twee passages, waarin een drummer de melodie even doorbreekt. Vooral het samenspel hier tussen Iyer en Gilmore is knap. Iyer neemt met zijn elegante, lyrische toon vaak het voortouw, maar Gilmore zit hem steeds op de hielen en dwingt Iyer weer tot nieuwe associaties en improvisaties. Opvallend is de ode aan technoproducer Robert Hood. In dit "Hood" begrijp je ook wat Iyer precies bedoelt met zijn 'break stuff'. Het klinkt als een eindeloos voortdurende technobreak, niet gedragen door een straffe beat maar aan minimal music ontleend pianospel. Wel zo spannend en minstens zo opzwepend als de betere techno." (Gijsbert Kamer, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
"Ze speelden al eerder samen, de Amerikaanse trompettist Wadada Leo Smith en toetsenist Vijay Iyer. Maar nog niet eerder brachten ze als duo een plaat uit. Lastig ook, piano en trompet zonder drums om de maat in de gaten te houden. Maar wat pakt alles goed uit op dit album, waarvan de kern gevormd wordt door een zevendelige cyclus over het werk van de Indiase beeldend kunstenaar Nasreen Mohamedi. Iyer speelt meestal akoestisch, vult stiltes een enkele keer met elektronica en laat de noten vooral vallen. Wadada Leo Smith speelt al even sober. De abstracte kunst van wijlen Mohamedi verdraagt geen groots geluid en veelkleurige toonsoorten. Maar de verstilde schoonheid is evident. Beide muzikanten spelen impressionistisch en sober. Maar wat een prachtmomenten levert het op, zoals in Notes On Water, waarin Iyer ineens van de vleugel overschakelt op de elektrische Fender Rhodes. En dan de reactie van Smith. Dit is improvisatie op het hoogste niveau." (Gijsbert kamer, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
"Pianisten Vijay Iyer en Craig Taborn behoren tot de belangrijkste namen binnen de jazz en staan er om bekend dat ze immer nieuwe muzikale wegen uitproberen en altijd weer verrassen met nieuwe projecten. Het grote ECM contracteerde de mannen uiteindelijk afzonderlijk op en katapulteerde ze vervolgens naar jazzsterrendom. De jazz zou er de afgelopen decennia zonder deze mannen heel anders en veel minder interessant uit hebben gezien. Dat ze ooit samen op het podium te zien zouden zijn was puur afwachten. Maar toen dat gebeurde op 12 maart 2018 in de Concert Hall Of The Franz Liszt Academy Of Music in Budapest was ECM er natuurlijk bij opnamen te maken. The Transitory Poems, de registratie van het concert, laat twee pianisten horen die elkaar, ieder met een eigen vleugel maar wel recht tegenover elkaar gezeten, optimaal uitdagen. Improvisatie op het allerhoogste niveau met twee muzikanten die immer het uiterste uit zichzelf halen en tegenover elkaar gezeten, net die stap extra ook nog maken." (Written In Music)
"Radhe Radhe: Rites of Holi" is a vivid multimedia collaboration by composer-pianist Vijay Iyer and filmmaker Prashant Bhargava, who were inspired by the centennial of the Stravinsky-Nijinsky Le Sacre du Printemps to explore another of rite of spring: the Hindu festival of Holi, famous for its revelry of color in celebration of the love between the divine Krishna and Radha. In northern India, Bhargava filmed the ravishing images of an eight-day Holi festival held in the city of Mathura, mythic birthplace of Krishna. Iyer who released his ECM debut, "Mutations", earlier in 2014 then composed his score as the musical complement to Bhargavas beautiful visual ballet, drawing at times on the rhythms and chants of the Holi festival; the result is one of Iyers warmest, most colorful creations to date, as rich melodically as it is texturally. "Radhe Radhe: Rites of Holi" is a kaleidoscopic experience. Bonus material includes making-of documentary. (bron: ECM)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.