"Roth is de meester van de klankschildering, van de gelaagde expressie, van vormbeheersing en wat er verder zoal komt kijken bij het uitvoeren van muziek. De voorliggende cd met drie live-opnamen uit 2018 en 2019 legt er overtuigend getuigenis vanaf. Wie is 'gezegend' met een surround-systeem op basis van 5.1 (de bas hoort er uitdrukkelijk bij!) zal van de ene verbazing in de andere vallen; zelfs in de wetenschap dat het Londense Barbican nu niet bepaald een ideale akoestische ruimtewerking en detaillering in het vooruitzicht stelt, maakt de surround-opname nog sterker dan de stereo-pendant qua detaillering en laagweergave (subwoofer erbij!) een ronduit verpletterende indruk. Vergeet de akoestiek en luister naar een toporkest onder een topdirigent die in dit kleurrijke Franse repertoire als geen ander de weg weet." (Opus Klassiek)
"In de periode waarin Beethoven zijn Vijfde voltooide, werd het politiek schouwtoneel beheerst door o.a. de Slag bij Eylau en de Slag bij Friedland, de Vrede van Tilsit en het Verdrag van Fontainebleau, Napoleon die Spanje binnenviel, en de Spaanse opstand in Madrid tegen het gezag van zijn broer, Jozef Bonaparte. Ter gelegenheid van het 250-jarig jubileum, spelen Les Siècles en François-Xavier Roth, Beethovens vijfde symfonie dan ook terecht dramatisch, met sterke dynamische, gewelddadige en levendige contrasten. Het koppelen van dit meesterwerk aan de symfonie van Gossec uit 1809, is daarenboven een krachtige, symbolische herinnering aan Beethovens Franse connecties, cfr. de ontstaansgeschiedenis van Beethovens Eroïca. Een heuse ontdekking. Schitterend uitgevoerd. Niet te missen!" (Stretto)
"De curator van een oorstrelende expositie, dat is dirigent François-Xavier Roth. (...)De historische instrumenten, waar dit orkest zon furore mee maakt, kleuren Moessorgskis muziek op briljante wijze. De volvette orkestratie van Maurice Ravel (1875-1937) blijft weelderig, maar dan met het doordringende, metalige geluid van de darmsnaren, zoals in Baba-Yaga, en het verrukkelijk schallende koper. Met La Valse, ook op dit album, wilde Ravel een ode brengen aan de ronddraaiende mensencarrousels in spiegelzalen met kroonluchters. In 1920 ging het stuk in première, in een wereld die narookte van de Eerste Wereldoorlog. Aan het begin geven de houtblazers en gedempte strijkers de dan nog luchtige champagnesfeer al een zweem van de herinnering die hij zal zijn aan het eind. Steeds snerpender en scheller, met stotende accenten van het koper, wervelt Ravels wals roekelozer en ruwer naar een bruusk slotakkoord." (Volkskrant)
Carl Craig is met zijn Synthesizer Ensemble te aanschouwen op Lowlands, augustus 2017. Deze CD bevat monumentale symfonische versies van klassiekers uit het repertoire van deze Detroit-techno-veteraan. \n\n"Klassieke interpretaties maken van technotracks stranden in suikerstroop. Carl Craig houdt de zoetigheid gelukkig beperkt. Het zaadje voor dit ambitieuze project werd al in 2007 in Detroit gelegd en werd uiteindelijk vlotgetrokken door het Franse label Infiné, met inbreng van de klassiek geschoolde pianist Francesco Tristano. Diens percussieve pianospel is geknipt voor het ombuigen van Craigs melancholieke technoklassiekers als "Desire", "Sandstorm" en "At Les". Fascinerend hoe die laatste track hier zijn metamorfose beleeft. Fagot en andere rietblazers krijgen heel geleidelijk gezelschap van het koperwerk en strijkers. Pas na 6 minuten floept de drumcomputer aan. Want Craig en dirigent François-Xavier Roth vervingen bewust niet alle elektronica door klassieke instrumenten. Juist die fusie tussen oud en nieuw maakt dit project zo geslaagd. Dat, en de fantastische, vaak ingetogen arrangementen. Als dit album je ouders niet overtuigt dat techno echt muziek is, zullen ze je nooit begrijpen." (René Passet, Oor)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.