Dit is het zesde studioalbum van het Poolse Quidam. Het is de opvolger van Alone Together uit 2007. Ook op Saiko laat de progressieve rockband volgens eigen zeggen zijn vertrouwde en unieke geluid weer horen. Smaakvolle muzikale arrangementen en prachtige elementen die na elke luisterbeurt tot de luisteraar door zullen dringen. "Saiko" is volgens de groep het eindresultaat van enorme creativiteit van alle zes bandleden. Subtiele pianostukken, fluit en gitaarsolo's zijn weer prominent aanwezig. De teksten zijn geschreven door Bartek Kossowicz en Maciek Meller. Het vermelden waard is dat Quidam op Saiko terugkeert naar teksten in hun moedertaal Pools. Alleen op het nummer Roller wordt in het Engels gezongen door gastzangeres Natalia Grosiak. Het album is geproduceerd door Robert Szydlo en gemasterd door Marcin Bors. Engelse vertaling van de teksten zijn toegevoegd aan de digibook-uitgave van het album. De albumillustraties zijn net als op Alone Togethervan de hand van Michal Florczak. (bron: Progwereld)
Lyrische Poolse symfo met lichte Collage-trekjes ('t pompeuze soundje hier en daar) maar vooral vol referenties aan 't beste van Genesis (o.a. door het Steve Hackett-achtige, warme Gibson Les Paul-spel) en Camel (de dromerige sfeer). Fraaie geschoolde vrouwenzang en lyrische fluitsoli vervolmaken het plaatje.
Toen we in 2005 fragmenten hoorden van het toen nieuwe album van de Poolse symfogroep, overheerste een teleurstellend gevoel. Over de line-up-wissel, waarbij een sprookjesachtige zangeres werd ingeruild voor een wat gewoontjes klinkende zanger. En over de nieuwe muzikale koers, die aan eigenheid had verloren en wel erg op Porcupine Tree (denk: "In Absentia") leek te leunen. Twee jaar later verscheen het sublieme "Alone Together". Als je dan achteraf naar "SuREvival" luistert hoor je de kiemen voor dat album wel degelijk terug, hoewel het album beduidend minder coherent en ingenieus is. Vergelijk 't met de perceptie van het halfvolle danwel halflege glas: zodoende valt er met terugwerkende kracht een hoop te genieten. In een compositie als "The Fifth Season" is mede door schilderachtig fluitspel een link met het vroege Quidam voelbaar, maar zeker ook met de "Alone Together"-sound. Deze 2010-editie gaat vergezeld van een 'halfplugged'-album met zowel eigen werk als covers van Pink Floyd, Beatles en Moody Blues.
Met de Poolse groep Quidam leek het gedaan toen zangeres Emilia Derkowska er de brui aan gaf. De eerste plaat met nieuwe zanger Bartek Kossowicz, "SurREvival" leek die voorgevoelens te bevestigen: de band was onherkenbaar geworden, men probeerde een stuk steviger te klinken, maar de zang was juist soms onvast te noemen. Hoe verrassend is dan ineens "Alone Together": de werkelijk schitterende hoes met ook nog 's zeer zorgvuldige typografie in het boekwerkje past bij het gevoel dat deze zeer dynamisch en helder geproduceerde plaat geeft: dit is zeer professioneel en helemaal 'af'. Het feit dat de songtitels samen een zin vormen geeft al aan dat er een concept achter schuil gaat. De vocalen zijn erg aangenaam, bij bijzonder sterk (maar ook afwisselend) gitaarwerk, op het scherp van de snede, in symfonische rock die de invloeden die we door de loop der tijd bij Quidam hoorden (van Genesis en Camel tot Pink Floyd en Porcupine Tree) overtuigend verenigt. Een van dé symfo-topplaten van 2007.
3de album van Poolse symfoband. Met o.a. een cover van Led Zeppelin's 'No Quarter', dat een Floydiaanse behandeling heeft gekregen, wat ook geldt voor 't 31 min. lange titelnummer met z'n heerlijk melodieuze gitaarsoli en Hammond-spel. (IO)
Het debuut bevatte veel lange stukken in jaren '70 Genesis/Camel-traditie met lange, sterk uitgewerkte instrumentale delen. Deze plaat is meer songgericht en poppier, meer in de lijn van Steve Rothery's Wishing Tree.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.