2 resultaten
Sorteren op:
Rainbow - Music Of Central Asia - Vol. 8 [CD + DVD]
CD

Rainbow - Music Of Central Asia - Vol. 8 [CD + DVD] (2010)

"Zoals vaker het geval bij crossovers, hebben de musici hier het meest karakteristieke element van hun eigen muziek opgeofferd voor een oppervlakkig compromis. Ook op dit album, waar de vermaarde Azerbeidzjaanse mugamzanger Alim Qasimov en zijn dochter Fargana een week de studio indoken met de leden van het Kronos Kwartet. Alles wat er mis kan gaan bij een gedwongen muzikaal huwelijk gaat hier mis: Qasimov maakt een knieval voor zijn Amerikaanse speelgenoten door te kiezen voor de banaalste en sentimenteelste volksliedjes van zijn repertoire en levert daarbij een belangrijk deel van zijn improvisatieruimte in. In de pogingen van de Kronosstrijkers om hun instrumenten 'oosters' te laten klinken, glijden ze af naar het bedenkelijke niveau van een westers zigeunerstrijkje. De toegevoegde harmonieën in hun arrangementen hebben daarbij het smaakvernietigende effect van een klodder ketchup over een fijngekruid gerecht. (Het Parool april 2010)

Uitgeleend
Kronos Quartet
Nederlands
Music Of Central Asia Vol. 3: Art Of The Afghan Rubab (CD + DVD)
CD

Music Of Central Asia Vol. 3: Art Of The Afghan Rubab (CD + DVD) (2006)

"In de serie CD/DVD-sets 'Music of Central Asia' belicht de Amerikaanse musicoloog Ted Levin muzikale tradities langs de zijderoute. Bij de overlevering van de Afghaanse traditie speelde de diaspora een sleutelrol. Tijdens het bewind van de Taliban was namelijk elke vorm van muziek ten strengste verboden. Deze repressie heeft onbedoeld bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de klassieke Afghaanse muziek. In Fremont, in de Amerikaanse staat Californië, bevindt zich de grootste gemeenschap van Afghanen buiten het vaderland. Daar konden muzikanten als Homayun Sakhi hun traditie levend houden en zich er verder in verdiepen. De verwantschap tussen de Afghaanse en de Indiase klassieke muziek blijkt niet alleen uit de instrumenten, maar ook uit de structuur van de composities. net als zijn Indiase pendant kent de Afghaanse raga een metrumloos voorspel (shakl), gevolgd door ritmische delen met virtuoze improvisaties. het voornaamste verschil is het ontbreken van een 'drone'." (Ton Maas, Volkskrant)

Uitgeleend
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.